Nebývalá vlna horúčav v USA a v Kanade. Deformujú sa aj cesty

Veronika Salayová

Takéto extrémne teploty ešte v USA a v Kanade nikdy neboli. Ľudia umierajú na následky horúčav, vysoké teploty deformujú aj mnohé cesty.

Extrémna vlna horúčav, ktorá zasiahla severozápad USA a západnú Kanadu, je zodpovedná za smrť stoviek ľudí. Podľa CNN v dôsledku horúčav zomrelo v Kanade už 230 ľudí.

Horúčava v USA si vyžiadala životy najmenej dvoch ľudí v Seattli a v nemocnici skončilo až 223 ľudí. V Oregone úrady špekulujú, že vysoké teploty sú zodpovedné za smrť najmenej 7 ľudí.

Teploty prekračujú hranicu +40 °C

Horúčavy sú v týchto dňoch v západnej Kanade a severozápade USA extrémne. V Seattli vo Washingtone teplota dosiahla v pondelok hodnotu +42,2 °C, čím sa vytvoril nový historický rekord mesta. 

V Dallasporte vo Washingtone sa teplota vyšplhala ešte vyššie, a to až na +47,8 °C , čím bol vyrovnaný historický rekord štátu. Horúco bolo aj v Oregone. V Portlande teplota stúpla na + 46,7 °C.

Extrémne horúčavy spôsobovali škody na cestách. V Eversone vo Washingtone bolo teplo také extrémne, že ulice a chodníky sa začali „trhať“. Na mnohých miestach sa objavili praskliny ktoré pre autá predstavovali potenciálne nebezpečenstvo.

Rovnako sa cesty zdeformovali a popraskali aj v Yakime vo Washingtone. 

V Kanade zúria lesné požiare

V Kanade je vlna horúčav ešte o čosi intenzívnejšia. Teplota v Lyttone dosiahla hodnotu až +49,5 °C, pričom ide o absolútny teplotný rekord Kanady. Tento týždeň bolo v Kanade prekonaných spolu 103 tepelných rekordov, a to v Britskej Kolumbii, Alberte, Yukone a na Severozápadných teritóriách.

Spolu s vysokými teplotami hrozilo veľké riziko požiaru a tieto obavy sa včera aj naplnili. Pri Lyttone sa počas včerajšieho dňa objavili lesné požiare, ktoré sa rýchlo rozmohli. Požiar zachvátil aj niekoľko domov a ľudia museli zo svojich príbytkov doslova utekať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd