Nezabudnite, blíži sa zmena času. Hodinky si presunieme už tento víkend

Veronika Salayová

Už v noci zo sobotu na nedeľu dôjde k zmene času. Európa prejde zo zimného času na letný a my si tak od nedele pospíme o hodinu kratšie.

Čas si pravidelne meníme dvakrát do roka a na tento marcový víkend pripadá ďalší posun času. Európa tak prechádza zo zimného času na letný.

Hodinky si tak všetci povinne presunieme už túto nedeľu z 2.00 hod. na 3.00 hod.

Táto zmena času mnohých nepoteší, pretože si pospíme o hodinu kratšie. Pondelkové vstávanie tak bude pre mnohých zrejme ťažšie, najmä pre deti. Zmena času však prináša aj príjemnú výhodu, a to dlhšie a čoraz teplejšie večery za vidna. 

Zmena času je v Európe veľmi častá a diskutovaná téma. Mnohí Európania by privítali zrušenie striedania času. V názoroch, ktorý čas si ponechať, však nevládne v Európe jednota − jedni sú za letný čas, iným by viac vyhovoval zimný čas.

Na zrušenie striedania času si ešte počkáme

Na dohady je však ešte dostatok času, keďže čas si nebudeme meniť ešte najmenej 5 rokov. Táto téma sa v Európskej únii opäť nastolí až koncom roka 2026, čiže skôr ako v roku 2027 koniec striedania času nenastane.

Hoci dohoda ohľadom zrušenia zmeny času bola už na spadnutie, nakoniec k nej nedošlo, pretože pandémia koronavírusu túto menej dôležitú tému odsunula na vedľajšiu koľaj.

Je však pravdepodobné, že Američania sa zrušeniu zmeny času dočkajú skôr ako Európania. Americký senát pred viac ako dvomi týždňami schválil legislatívu, ktorá by od roku 2023 zaviedla trvalý prechod na letný čas. Zákon teraz putuje do snemovne reprezentantov a následne ho môže podpísať americký prezident Joe Biden.

Ak by sa tak stalo, tak by štáty USA pravdepodobne v marci v roku 2024 prešli na letný čas a ten by nakoniec zostal v platnosti. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd