Nezabudnite: Čiastočné zatmenie Mesiaca viditeľné aj zo Slovenska nastane už o pár hodín

Dominik Cenkner

Už v pondelok, teda o pár hodín, nadránom budeme môcť aj z územia Slovenska pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Bude tomuto pozorovaniu priať aj počasie?

Začiatok druhej polovice tohto mesiaca si pre nás pripravil zaujímavé nebeské divadlo. Tentoraz o niečo väčšie než býva zvykom.

Zo Slovenska totiž budeme môcť pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Konkrétne sa tak stane už zajtra, teda v pondelok 16. mája.

Budeme si musieť privstať

Na to, aby sme tento úkaz mohli sledovať, si budeme musieť budíky nastaviť na skorú rannú hodinu. Čiastočné zatmenie sa totiž začne o 4:28 h.

Čiastočné zatmenie dlho trvať nebude. Mesiac totiž zapadne o 5:00 h. Tieň Zeme zakryje maximálne 41 % mesačného kotúča.

Aké bude počasie?

Počasie pozorovaniu tohto javu priať bude, aj nie. Najideálnejšie podmienky na sledovanie čiastočného zatmenia Mesiaca budú mať obyvatelia stredného Slovenska, kde sa očakáva, že bude oblačnosti najmenej.

Na západnom a východnom Slovensku bude zrejme oblačnosti viac. Nemalo by však byť úplne zamračené, preto rozhodne netreba zúfať.

Sledovanie úplného zatmenia bude mať ešte väčšie čaro

Kým z našej oblasti budeme môcť pozorovať len čiastočné zatmenie, obyvatelia západnej Európy, Severnej a Južnej Ameriky, ale aj ľudia plaviaci sa v Atlantiku a v časti Pacifiku, sa môžu tešiť na úplné zatmenie.

V tomto prípade bude mať zatmenie špecifickú „príchuť“. Odborníci totiž predpokladajú, že vzhľad zatmenia ovplyvní prach zo sopky Tonga. K jej erupcii došlo ešte 15. januára v južnom Pacifiku.

Do výšky vyše 30 kilometrov nad zemský povrch sa dostalo niekoľko stoviek tisíc kilogramov sopečného popola, ktorý stále cirkuluje vysoko v atmosfére, najmä nad južnou zemskou pologuľou.

So svojimi zábermi sa určite podeľte

Ak sa vám bude chcieť privstať, alebo sa budete vracať z nočnej smeny, určite sa pozerajte hore a spravte aj zopár fotografií. Tie nám potom môžete poslať, napr. aj prostredníctvom tohto odkazu.

Na záver len pripomenieme, že ďalšie zatmenie Mesiaca viditeľné zo Slovenska nastane 28. októbra budúceho roka v neskorých večerných hodinách. A rovnako ako teraz, bude opäť čiastočné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd