Nízka hladina Dunaja odhaľuje vraky vojnových lodí. Ďalšia vyschnutá rieka odhalila stopy dinosaura

Veronika Salayová

Veľké časti Európy trpia toto leto obrovskou vlnou horúčav a s tým spojeným suchom. Rieky v celej Európe majú rekordne nízku hladinu vody, vrátane Dunaja, ktorý nemal takúto nízku hladinu už takmer 100 rokov. 

Sucho je toto leto v Európe extrémne. Varovanie pred suchom v súčasnosti postihuje približne 47 % európskeho priestoru a na 17 % územia už prevláda extrémne sucho.

Jedno z najhorších období sucha v Európe za posledných 500 rokov spôsobuje, že hladiny riek klesajú závratnou rýchlosťou. Veľké problémy s nedostatkom vody má aj rieka Dunaj. 

Vraky obsahujú vojnovú muníciu

Dunaj sa tiahne viac ako 2700 kilometrov cez 10 krajín a klesol na najnižšiu úroveň za takmer storočie. V dôsledku toho voda odhalila 20 nemeckých vojnových lodí z 2. svetovej vojny v blízkosti srbského prístavu Prahovo na hraniciach s Rumunskom.

Lode potopilo nemecké námorníctvo v roku 1944, aby sa nedostali do ruských rúk. Sú však stále naložené muníciou. Výbušniny, ktoré sa tam nachádzajú, predstavujú reálnu hrozbu pre lodnú dopravu a tiež rybársky priemysel. 

Na jednej strane vraky predstavujú riziko výbuchu, na druhej strane je tu zvýšené riziko, že sa náter rozloží a do vody sa dostanú chemikálie, čo by spôsobilo obrovskú ekologickú katastrofu na Dunaji. 

Stopy dinosaura aj most z čias Rímskej ríše

Absencia vody v riekach odhaľuje aj ďalšie relikvie z minulosti. Rieka Tiber v talianskom hlavnom meste Rím má takisto rekordne nízku hladinu vody, čo odkrylo veľkú časť starého mosta, ktorý bol postavený za vlády cisára Nera okolo roku 50 nášho letopočtu. 

Foto: Ciav/Twwitter
Foto: Ciav/Twwitter

Ďalšou zaujímavosťou, ktorú odhalilo extrémne sucho, sú stopy dinosaura, ktoré sú staré 113 miliónov rokov. Tie boli objavené v suchom úseku rieky Paluxy v parku Dinosaur Valley v Texase v USA.

„Pochádzajú z akrocantosaura,“ povedal zástupca parku. Podľa neho ide o jednu z najstarších relikvií vystavených toto leto v dôsledku sucha.

Foto: TVN24
Foto: TVN24
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd