Noc priniesla doteraz najsilnejšie búrky tohto roka

Peter Minárik

Tento rok je skutočne extrémny. Mimoriadne teplý apríl má svoje dôsledky v podobe extrémnych búrok, ktoré sa prehnali v blízkosti našich hraníc a čiastočne zasiahli aj naše územie. 

V noci si obyvatelia západného Slovenska, ktorí majú balkón orientovaný na západný smer mohli vychutnať úžasné bleskové divadlo, ktoré sa odohrávalo nad Rakúskom. Strednú Európu zasiahla v noci tohtoročná najsilnejšia vlna búrok.

Už niekoľko dní sa cez strednú Európu tiahne front, ktorý sa tu vlní. Front sa včera tiahol cez Moravu, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko až nad Jadran a práve na tomto zvlnenom fronte sa tvorili početné búrky. Keďže sa zvlnený front prakticky nepohybuje, tak búrky z denného prehrievania využívali dobrú labilitu atmosféry a na fronte sa neustále generovali nové búrky. V oblastiach, ktoré búrky zasiahli sa postupne vrstva stabilizovala a búrky sa presúvali do oblasti, kde je vzduch ešte labilnejší. Jednotlivé bunky sa tak regenerovali a posúvali smerom k východu.

Búrky nabrali silu večer

Prvé búrky sa začali tvoriť po 16:00 a po západe Slnka poriadne nabrali na intenzite. Vlna búrok postupovala od juhu smerom k severu a večer sa vytvorila skutočne výrazná búrková vlna siahajúca od Bosny až po České hranice.

Vyskytli sa supercely

Na tejto búrkovej vlne sa vytvárali silné búrky, ktoré mali dokonca až supercelárnu štruktúru. Častým sprievodným javom bolo silné krupobitie. V Rakúsku padali krúpy s priemerom 2-4 cm. Ešte výraznejšie krúpy zaznamenali v Slovinsku, kde priemer krúp presahoval 5 cm. Najväčšie krúpy pozorovali v okolí slovinského Radmožanca, kde supercela priniesla až 7 cm krúpy.

Tromba v Rakúsku aj v Maďarsku

Búrky priniesli aj ďalšie zaujímavé meteorologické javy. Nad Viedňou pozorovali trombu.

Pri Viedni sa mohlo objaviť aj tornádo. Toto je však zatiaľ nepotvrdená informácia a bude upresnená počas dňa.

Trombu pozorovali aj na západe Maďarska

Tromba je lievik pripomínajúci tornádo, ktorý sa tak aj chová. Vychádza zo základne oblaku a rotuje. Tromba sa však nikdy nedotkne zemského povrchu. Ak by sa tak stalo, išlo by o tornádo. Tromba tak narozdiel od tornáda väčšinou neprináša škody. Tie totiž vznikajú najmä po dotyku rotujúceho lievika so zemským povrchom. 

Okolie Viedne zaplavovala voda, odkláňali lety

Intenzívne búrky priniesli do Viedne a okolia intenzívne zrážky. Dáta z automatizovaných staníc ukazujú, že vo Viedni a okolí spadlo niekoľko desiatok mm zrážok. Na stanici Tulln spadlo počas búrok 53,2 mm.

Búrka narušila aj chod viedenského letiska Schwechatt. Let z Lyonu, Amsterdamu a Bruselu pre silnú búrku odklonili na letisko do Bratislavy.

Búrky zasiahli Slovensko len okrajom

Okolo polnoci sa silné búrky presunuli z Rakúska nad Českú republiku, kde začali slabnúť. Nášmu územiu sa intenzívne búrky tesne vyhli. 

Táto vlna búrok však predsalen priniesla na naše územie búrky. Vo východnom sektore búrkovej línie sa regenerovali nové búrkové jadrá, ktorých vývoj podporovala orografia. Búrky tak vznikali v oblasti Malých Karpát a postupovali smerom k severu. Zasiahli predovšetkým Záhorie.

Búrky na naše územie priniesli len okolo 500 bleskov. Ďalšie búrky sa však môžu vyskytnúť v nasledujúcich dňoch. Front sa totiž nad našou oblasťou bude nachádzať aj naďalej.

Búrkovú situáciu sme mapovali počas celého večera a noci. Hodinu po hodine nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd