Nočnú oblohu rozžiarila kométa Neowise. Pozrite si, kde ju pozorovať

Ľubomír Franko

Počas tohto roka sme zaznamenali niekoľko sklamaní, čo sa týka komét a ich viditeľnosti voľným okom. Kométy Atlas a Swan sa rozpadli, no teraz dorazila kométa Neowise. Tá je nad ránom už viditeľná voľným okom.

Rok 2020 bol z hľadiska pozorovania komét veľmi optimistický. Kométy Atlas aj Swan, ktoré mali byť viditeľné voľným okom aj počas dňa, nezvládli prelet okolo Slnka a rozpadli sa.

Ani jedna z týchto komét tak svojím jasným chvostom nerozjasnila nočnú ani dennú oblohu. Napriek tomu sa ale môžeme tešiť.

Ďalšia kométa s názvom Neowise sa momentálne približuje k Slnku a už počas týchto dní sme ju mohli pozorovať nad severovýchodným obzorom, v skorých ranných hodinách, ako malú svetlú bodku.

Kométa sa čoskoro objaví aj na nočnej oblohe. Síce môžeme kométu pozorovať už v týchto dňoch, ideálne podmienky budú v druhej polovici mesiaca.

Začiatkom mesiaca sa bude nachádzať v súhvezdí Povozníka, postupne sa bude presúvať do oblasti súhvezdia Veľkej Medvedice. Počas noci tak bude jasným objektom, ktorý budeme môcť pozorovať aj z nášho územia, ešte lepšie ako doteraz.

Kométu budeme môcť pozorovať najlepšie v druhej polovici noci, približne o pol 3 hodine ráno. Pozrite si, ako ju pozorovať, na náčrte od astrofotografa Petra Horálka.

autor: Petr Horálek
autor: Petr Horálek

Pod článkom nájdete aj fotografie nášho čitateľa Jozefa Dovičina, ktorému sa kométu podarilo odfotiť v nedeľu 5. júla v ranných hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd