Nová predpoveď na zimu: Aká bude zima? Čo naznačuje najnovšia aktualizácia?

Peter Minárik

Tohtoročná jeseň patrí k historicky najteplejším jeseniam. Do konca meteorologickej jesene zostáva zopár dní a už čoskoro nás čaká začiatok zimného obdobia. Jedna z najčastejších otázok, aj vzhľadom na rastúce ceny energií, je: „Aká bude tohtoročná zima?“ Aktuálne vyšli nové predpovede na tohtoročnú zimu.

Uplynulé mesiace prinášajú do Európy nezvyčajný charakter počasia. Leto bolo veľmi horúce, no okrem toho, že bolo horúco, bolo aj veľmi sucho. Toto leto bolo také suché, že aj Slovensko, ktoré nemáva obvykle problém s vodou, zažilo problémy v podobe nedostatku vody, čo viedlo k odstávkam. Tohtoročné leto patrilo nielen u nás, ale aj v Európe k najsuchším v novodobej histórii.

Ani jeseň nie je príliš priemerná. Od septembra zažíva Slovensko pomerne suché jesenné dni, čoho dôsledkom je stále zvyšujúci sa zrážkový deficit. Tohtoročná jeseň je však v Európe zaujímavá aj tým, že zatiaľ nepriniesla výraznejšie veterné búrky.

Jeseň je teda nielen suchá, pokojná, ale aj veľmi teplá. Zaznamenali sme najteplejší október v histórii a aj prvá polovica novembra je nezvyčajne teplotne nadpriemerná. Čo nás však čaká teraz a ako sa počasie zmení?

Čaká nás ochladenie a teplotne priemerný koniec jesene

V polovici tohto týždňa nás čaká dosť výrazné ochladenie. Nepôjde však o nič zvláštne, čo by na súčasnú ročnú dobu nebolo bežné. Ochladenie, ktoré nás čaká zhruba v polovici týždňa, spôsobí to, že z teplotného nadpriemeru sa dostaneme do teplotného priemeru, čo už v druhej polovici novembra značí, že môžeme očakávať aj snehové vločky.

Obzvlášť sa ochladí s príchodom víkendu. Teploty by sa počas dňa mali pohybovať len od +2 do +9 °C a v noci sa treba pripraviť aj na mráz. V druhej polovici týždňa sa čaká príchod zrážok, ktoré prinesú sneženie nielen na hory, ale aj do nižšie obývaných oblastí. Podľa aktuálnych predpovedí nás do konca novembra čaká teplotne priemerné počasie. Rozlúčte sa tak s mimoriadne teplými dňami a už bude skutočne potrebné kúriť.

Aká bude zima?

Zatiaľ čo predpoveď do konca novembra vychádza z meteorologických numerických modelov, tak pre predpoveď na vzdialenejšie obdobie už musíme siahnuť po dlhodobých klimatologických modeloch, ktoré nám však presnú predpoveď počasia nedajú, ale vedia nám simulovať očakávaný charakter prúdení na našej planéte.

Medzi najviac osvedčené dlhodobé predpovedné modely patrí americký predpovedný model CFS a mesačné produkty európskeho predpovedného centra, ktorého najnovšie predpovede vyšli v uplynulých hodinách. Podľa amerického aj európskeho predpovedného modelu nás čaká teplotne nadpriemerná zima.

Ak by sme to mali rozobrať po jednotlivých mesiacoch, tak december by mal byť v našej oblasti o +0,5 až +1 °C teplejší, ako je dlhodobý priemer. Január by mal patriť k relatívne priemernému zimnému mesiacu. Priemerná januárová teplota by mala byť len slabo nad normálom, do +0,5 °C.

Podľa najčerstvejších predpovedí by mal byť február najteplejším mesiacom. Priemerná februárová teplota by mala skončiť o +1 až +1,5 °C vyššie, ako je bežné.

Zima bude teplá

Ak zoberieme priemer celej zimy, teda obdobie od 1. 12. do 28. 2., tak priemerná teplota by podľa európskeho predpovedného modelu mala byť na Slovensku o +0,5 až +1 °C vyššia, ako je bežné. Americký model očakáva teplejšiu zimu a priemerná teploty by mala skončiť s odchýlkou ľahko cez +1 °C. Ako vidieť, tak teplotne nadpriemerné počasie sa očakáva aj v jarných mesiacoch nového roka.

anomálie priemernej mesačnej teploty mesiac po mesiaci
anomálie priemernej mesačnej teploty mesiac po mesiaci

Z hľadiská zrážok sa očakáva, že zima, teda obdobie od decembra do februára, by mala byť zrážkovo priemerná. Po celkovom zhodnotení by teda tohtoročná zima mala byť zrážkovo priemerná a teplotne nadpriemerná. Môžeme teda povedať, že nás síce čakajú dni so snežením aj v nižších polohách, no v najnižších polohách budú skôr prevládať dažďové zrážky. 

Čo sa týka teplôt, tak sa zrejme neočakáva perióda extrémne mrazivého počasia a denné teploty počas zimy budú v mestách a obciach oscilovať od -2 do +5 °C.

Detailnú vyhliadku počasia po jednotlivých mesiacoch a s popisom na jednotlivé zimné mesiace a analýzou si môžete pozrieť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd