Novoobjavená kométa preletí okolo Zeme. Toto uvidíte len raz za život

Veronika Sádovská

Novoobjavená kométa kométa rozžiari oblohu počas decembra. Tešte sa na nádherné "ľadové" nebeské divadlo.

Kométu nazvali Leonard a prejde okolo Zeme prvýkrát po 70 000 rokoch. Teda ak ju chcete vidieť, poriadne sa pripravte. Jej ďalšieho preletu sa pravdepodobne nedožijete.

Na oblohe na severnej pologuli bude viditeľná pred východom Slnka ďalekohľadom. Rovnako ďalekohľadom ju uvidíte hlavne na tmavých miestach, teda určite nie v blízkosti miest. 

Astronómovia tvrdia, že do konca decembra ju bude môcť byť vidno aj krátko po západe slnka. 

Kométa bude mať zelený chvost. Jej vnútro je tvorené ľadom a keď sa blíži k Slnku jej vnútro sa stále viac zahrieva. Najprv teda vyžaruje modré svetlo, žlté, biele a nakoniec zelené.

Keď sa už zmení jej chvost na modrozelený, znamená to, že jej vnútro je horúce. Obsahuje veľa kyanidu a dvojatómového uhlíka, ktoré zväčšujú aj pravdepodobnosť jej výbuchu.

Podľa toho, kde sa pozorovateľ nachádza, môže kométu uvidieť v rôznom čase na rôznom mieste. Napríklad Briti ju najlepšie vidia teraz, do 10. decembra, a to veľmi skoro ráno pred východom Slnka.

V Severnej Amerike a na južnej pologuli ju bude najlepšie vidieť až v polovici mesiaca, približne okolo 14. decembra. No a niektorí pozorovatelia si ju môžu vychutnať priamo na Štedrý večer na juhozápadnom obzore po západe Slnka.

V tejto modernej dobe má kométa už aj svoj účet na twitteri. Tam postupne pribúdajú jej fotografie z celého sveta. Ak ju teda premeškáte alebo sa vám nebude chcieť do zimy vonku, môžete si ju obzrieť na fotografiách. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd