Nový názor prognostikov ohľadom silného vplyvu La Niña. Zima v Európe bude takáto...

Veronika Salayová

La Niña by mohla priniesť do Európy chladnejšiu zimu, ukazuje nový výskum prognostikov z Číny. Podľa nich môže byť zima v strednej Európe, teda aj na Slovensku, o niečo chladnejšia, než sa pôvodne očakávalo. 

Výskumníci v Číne skúmali vplyv fenoménu La Niña na počasie v Európe a Ázii prostredníctvom analýzy klimatických modelov a historických údajov. 

La Niña, anomália chladného počasia v Pacifiku, ktorá formuje atmosférické podmienky v rôznych častiach sveta, pretrváva už tretí rok po sebe.

Jej náprotivkom je fenomén El Niño. Aj napriek veľkej vzdialenosti medzi Európou a Tichým oceánom majú tieto fenomény veľký vplyv na formovania počasia v Európe. 

Nová štúdia vedcov z Čínskej akadémie vied a Univerzity Fudan, publikovaná v odbornom časopise Advances in Atmospheric Sciences, prišla s informáciou, že zima by mohla byť v stredných polohách Európy o niečo chladnejšia, než sa očakávalo.

Autori štúdie určili predpoveď teploty vzduchu na povrchu zeme a úhrnov zrážok pomocou štyroch rôznych modelov atmosférickej cirkulácie. Na zvýšenie presnosti vypočítali aj plánované anomálie v porovnaní s priemerom rokov 2002 až 2021.

Silný vplyv La Niña

Severná pologuľa často zažíva prílev mrazivého vzduchu a intenzívnejšie sneženie počas zimy, keď je v dominancii práve fenomén La Niña. Takmer všetky svetové klimatické modely však predpovedali, že zima v Európe a Ázii prinesie relatívne vysoké teploty, ktoré budú mierne nadpriemerné. 

Autori štúdie uvádzajú, že stredné zemepisné šírky Európy a Ázie by predsa len v dôsledku La Niña mohli zažiť podpriemerné teploty počas zimných mesiacov, čo dáva šancu na tuhšiu zimu alebo aspoň pár chladnejších období v najbližších mesiacoch. 

Na druhej strane čínski odborníci dodávajú, že globálne otepľovanie je veľmi významným faktorom výsledkov, ktorý výrazne zmierňuje vplyv fenoménu La Niña a oslabuje ho. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd