Nový objav vedcov: Naša Zem sa zmenšuje. Aká je príčina?

Veronika Salayová

Naša Zem si neustále vymieňa hmotu s okolitým vesmírnym priestorom. Niektoré látky zo Zeme odchádzajú do vesmíru, pričom iné k nám prichádzajú. V konečnom dôsledku však Zem hmotu stráca, čiže sa zmenšuje. 

Guillaume Gronoff, vedúci vedec výskumného centra NASA v Langley vo Virgínii, sa pokúsil odpovedať na otázku, prečo sa naša planéta postupne zmenšuje. „Nepoznáme presnú hmotnosť Zeme, ale nové poznatky z výskumu nám umožnili zistiť, či naša planéta stráca alebo získava hmotu,“ povedal Gronoff.

Podľa jeho slov sa naša planéta − alebo presnejšie jej atmosféra − zmenšuje v dôsledku plynov, ktoré lietajú do vesmíru, uvádza Live Science.

Nový výskum však odhaduje, že na Zem prichádza 16 500 ton materiálu spolu s vesmírnymi horninami ročne, pričom prevažne ide o celkovú váhu meteorov.

Pomocou satelitných údajov vedci odhadli, koľko plynu uniká z atmosféry. Zem stráca podľa výskumov ročne 82 700 ton materiálu, prevažne plynov.

Viac materiálu strácame

Ak vezmeme do úvahy, koľko materiálu na Zem prichádza a koľko odchádza, tak  je naša Zem v mínusových číslach.

Zem stráca približne 66 100 ton svojej hmotnosti ročne. Ako dodal vedúci výskumník, môže sa zdať, že je to veľké číslo, no v kontexte celej planéty je to veľmi málo.

Pomocou odhadov Gronoff vypočítal, že pri rýchlosti straty 60 000 ton atmosféry ročne by postupná strata atmosféry trvala až 5 miliárd rokov. 

Je pravdepodobné, že vtedy by už Zem nebola obývateľná. Odhaduje sa, že Slnko sa za približne 5 miliárd rokov premení na červeného obra a rozšíri sa do takej miery, že pohltí našu planétu, takže únik atmosféry v tomto kontexte by nebol žiadnym problémom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd