Nový superpočítač vylepší meteorologické predpovede

Nový superpočítač vylepší meteorologické predpovede
Ľubomír Franko

Európske centrum pre strednodobé predpovede počasia (ECMWF) podpísalo zmluvu s poskytovateľom nového superpočítača. V najbližších rokoch sa očakáva výrazný nárast presností predpovedí.

V numerologickej meteorológii rozlišujeme z hľadiska priestorového pokrytia dva typy modelov. Ide o modely globálne a regionálne. Globálne predikčné modely, ako napríklad ECMWF, DWD, GFS atď., sa počítajú pre celý svet, no predpovede neslúžia na predpoveď extrémnych javov, keďže majú horšie rozlíšenie.

Globálne modely slúžia ako vstupné údaje pre regionálne meteorologické modely ako ICON-EU, ALADIN a ďalšie, ktoré do výpočtov lepšie implementujú orografiu danej oblasti a takisto vylepšujú jeho horizontálne ale aj vertikálne rozlíšenie.

Porovnanie globálnych modelov (vľavo) a regionálnych modelov, pri predikcii zrážok na Slovensku, zdroj: SHMÚ
Porovnanie globálnych modelov (vľavo) a regionálnych modelov, pri predpovedi zrážok na Slovensku, zdroj: SHMÚ

ECMWF má nový superpočítač. Čo to pre nás znamená?

Globálny model od ECMWF je považovaný za jeden z najlepších a najúspešnejších modelov na svete. Funguje napríklad aj ako vstup do modelu ALADIN, ktorý sa počíta na Slovenskom hydrometeorologickom ústave v Bratislave.

ECMWF podpísalo zmluvu so spoločnosťou Atos za 80 miliónov eur, čo vedie k navýšeniu výkonu superpočítaču, na ktorom sa globálny model ECMWF počíta.

Presnosť predpovedí sa zlepší

Každý beh modelu ECMWF sa najskôr vypočíta z reálne nameraných parametrov z meteorologických staníc po celom svete. Prvý beh modelu funguje bez úpravy počiatočných podmienok, no má najlepšie rozlíšenie. Doba predpovede je 10 dní.

Aby sa eliminovali chyby nameraných parametrov, ktoré slúžia ako vstup do modelu, počiatočné podmienky sa upravia ešte 50-krát a model sa vypočíta ešte zhodne, 50-krát (tento model sa nazýva ECMWF ENS). Vo výsledku tak máme 50 predpovedí, ich priemer, a prvý - hlavný beh modelu. Celkovo tak máme až 53 predpovedí pre konkrétne miesto na Zemi. Doba predpovede modelu ENS je 15 dní.

ENS predpoveď pre Štúrovo, zdroj: SHMÚ
ENS predpoveď pre Štúrovo, zdroj: SHMÚ

Predstavme si, že tento model sa počíta na ,,mriežke" okolo celého sveta s priestorovým rozlíšením (od roku 2016) 18x18 kilometrov. Pre každý bod na tejto mriežke sa vypočítajú meteorologické veličiny až na niekoľko desiatok výškových bodov. Len hlavný model, ktorý sa počíta ako prvý, má momentálne rozlíšenie 9 km. 

Navýšenie výkonu superpočítaču zlepší rozlíšenie modelu ENS z 18 na 10 km, čo bude viesť k celkovému zlepšeniu globálneho modelu, následkom čoho sa očakáva aj vylepšenie regionálnych modelov ako je napríklad model ALADIN. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd