O pár dní budeme svedkami vzácneho nebeského divadla. Čo vlastne budeme sledovať?

Dominik Cenkner

Už pred pár dňami sme vám priniesli informáciu o vzácnom nebeskom divadle, ktoré budeme môcť sledovať už v pondelok 21. decembra. Pôjde o konjunkciu dvoch planét, ktorá však nastane za mimoriadnych podmienok.

Sú úkazy, ktoré môžeme sledovať raz ročne, raz za dva roky, desať, dvadsať, raz za život. A potom sú také úkazy, ktoré sa vyskytujú tiež pomerne často, ale pri špecifických podmienkach ich môžeme pozorovať raz za množstvo generácií. K takým určite patrí aj stretnutie Jupitera a Saturnu.

Tieto dve planéty sa na pozemskej oblohe stretávajú približne raz za 20 rokov. Pre milovníkov nočnej oblohy je však dôležité, aká blízka schôdzka to bude, ale tiež, ako ďaleko od Slnka k nej dôjde. Dobre to ilustruje zatiaľ posledné stretnutie Jupitera a Saturnu, ktoré sa odohralo v roku 2000.

Vtedy sa obe planéty k sebe priblížili na približne jeden uhlový stupeň, teda na vzdialenosť približne dvoch mesačných splnov. Stretnutie sa však odohralo príliš blízko Slnka, takže sa pozorovať na dennej oblohe dalo len s pomocou ďalekohľadu. Astronómovia hovoria, že bolo dobre utajené.

V zornom poli ďalekohľadu

Tohtoročné stretnutie však utajené nebude. Jupiter a Saturn budú v tesnom objatí svietiť nevysoko nad juhozápadným obzorom ešte dve hodiny po západe Slnka. K ich sledovaniu tak postačí „len“ jasné nebo a dobrý výhľad k juhozápadnému obzoru. Unikátne bude aj ich priblíženie.

V pondelok 21. decembra sa totiž obe planéty priblížia na 6 uhlových minút, čo predstavuje jednu petinu mesačného splnu. Stretnutie tak bude natoľko tesné, že by sa obe planéty mali vojsť do zorného poľa ďalekohľadu.

V jeden moment tak budeme môcť sledovať hneď niekoľko objektov - štyri najjasnejšie Jupiterove mesiace, prstence Saturnu a jeho najväčší Mesiac, Titan.

Takto to bude vyzerať pri pohľade cez ďalekohľad, Foto: imeteo.sk a in-pocasi.cz
Takto to bude vyzerať pri pohľade cez ďalekohľad, Foto: imeteo.sk a in-pocasi.cz
Betlehemská hviezda bola zrejme konjunkciou

Tohtoročný úkaz budeme môcť sledovať len pár dní pred Vianocami. Niektorí odborníci sa domnievajú, že práve konjunkcia Saturnu a Jupitera mohla byť tou Betlehemskou hviezdou, ktorú videli traja králi pri ceste za Ježišom do Betlehema. Pri tesnom stretnutí planét to totiž na oblohe vyzerá ako jedna hviezda.

Sledovať sa dá už teraz

Konjunkciu môžeme sledovať už aj v týchto dňoch. A to vždy po západe Slnka, teda do 18. hodiny. Môžeme preto pozorovať, ako sa planéty k sebe každým dňom približujú.

Na záver už len dodáme, že k ďalšiemu stretnutiu dôjde 15. marca 2080, kedy budú Jupiter so Saturnom od seba vzdialení približne tak, ako tento rok. K ďalšiemu podobnému priblíženiu dôjde až v roku 2417.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd