O pár dní prechádzame na zimný čas. Pripravte sa na zmenu včas

Veronika Salayová

Už o pár dní dôjde k zmene letného času na zimný a my si pospíme o hodinku dlhšie. Hodinky si o hodinu posunieme už koncom tohto mesiaca. 

Čoskoro opäť dôjde k zmene času, kedy všetci povinne prejdeme z letného času na zimný. Zmena nás čaká už budúci víkend, preto sa pripravte na zmenu včas.

K zmene času dôjde budúci týždeň v nedeľu 30. októbra, kedy sa čas o 3.00 hod. posunie späť na 2.00 hod. Hodiny si tak posunieme o hodinu späť. 

V praxi to znamená, že si síce poleňošíme v posteli o hodinu dlhšie, no „daňou“ za dlhší spánok bude to, že sa začne stmievať už v poobedňajších hodinách. 

Aj keď nie všetci zmenu času vítajú, nedá sa s tým nič urobiť a ručičky na hodinkách si bude musieť každý povinne zmeniť, a to najneskôr až do konca roku 2026. 

Až vtedy sa táto téma opäť dostane do Európskeho parlamentu a európski poslanci budú o zrušení striedania času opäť diskutovať. To, či k zrušeniu nakoniec dôjde, je nateraz otázne, a rovnako otázne je, ktorý čas sa ponechá v platnosti. 

História striedania času na Slovensku

Striedanie času má na našom území dlhú históriu. Prvýkrát sa striedanie času zaviedlo v roku 1916, no nemalo dlhé trvanie. V roku 1918 sa opäť zrušilo. Následne sa opäť striedanie letného a zimného času na pomerne krátku dobu zaviedlo počas druhej svetovej vojny.

Čas si povinne a nepretržite dvakrát do roka meníme od roku 1979, vtedy však platilo, že letný čas začínal posledný marcový víkend a končil posledný septembrový víkend.

Striedanie času, ako ho poznáme dnes, sa začalo uplatňovať od roku 1996 v rámci celej Európskej únie. Letný čas tak trvá 7 mesiacov a zimný 5 mesiacov, a takto to ostane ešte minimálne 4 najbližšie roky. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd