O pár dní Zem opäť zasiahne geomagnetická búrka. Môže spôsobiť výpadky signálu

Veronika Salayová

O pár dní Zem opäť zasiahne geomagnetická búrka triedy G1. Môžu tak nastať krátkodobé výpadky signálu. 

Slnko sa blíži k svojej fáze, ktoré je známe ako slnečné maximum, čo je najaktívnejšia časť Slnka počas jeho 11-ročného cyklu.

Slnko počas svojho maxima, ktoré by malo vrcholiť v júli 2025, bude generovať mnohé výrony koronálnej hmoty, čo spôsobí stále silnejšie a častejšie geomagnetické búrky. 

Na južnej strane Slnka v utorok došlo k ďalšej slnečnej erupcii, ktorá vyvrhla nabité častice zo slnečnej koróny smerom k našej planéte.

Vyvrhnutý materiál, ktorý je označovaný ako CME (angl. coronal mass ejection), putuje vesmírom a keď dosiahne Zem, môže narušiť jej magnetosféru, čo môže vyvolať polárne žiary aj narušenie satelitných technológií.

Výpadky možné vo štvrtok

CME k Zemi dorazí vo štvrtok 17. marca a podľa Space Weather vyvolá geomagnetickú triedy G1.

Búrka tejto triedy je klasifikovaná ako najslabšia na stupnici od 1 do 5, avšak aj geomagnetická trieda tejto sily môže narušiť správne fungovanie satelitných technológií.

Vo štvrtok tak môže dôjsť ku krátkodobým výpadkom mobilného či internetového signálu, vrátane GPS, či poruche rádiového signálu. 

Okrem možných porúch sa očakávajú aj polárne žiary, ktoré bude možné pozorovať najmä v okolí pólov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd