Objavili ho len teraz. Okolo Zeme dnes preletí asteroid veľký ako Empire State Building

Veronika Sádovská

Vedci z NASA len minulý utorok objavili nový asteroid. Objekt nazvaný 2022 OE2 už túto stredu preletí vysokou rýchlosťou blízko Zeme.

Pred týždňom sa vedcom prvýkrát podarilo spozorovať dovtedy neznámy asteroid. Očakáva sa, že objekt, ktorý pomenovali 2022 OE2 sa priblíži k našej planéte koncom tohto týždňa.

Odborníci z NASA - Center for Near Earth Objects Research (CNEOS) informovali, že objekt počas noci zo stredy na štvrtok preletí veľmi blízko Zeme.

Odhaduje sa, že o 2:23 bude približne 5,149 milióna kilometrov od našej planéty. Keďže je to 13-násobok vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom, to, že by zasiahol našu planétu nehrozí.

Asteroidy sú skalnaté objekty, ktoré obiehajú okolo Slnka ako planéty, hoci sú od nich oveľa menšie. Vedci vysvetľujú, že odhadnúť ich veľkosť môže byť ťažké, pretože astronómovia často určujú veľkosť objektu podľa jeho jasu na oblohe.

„Čím je väčší, tým viac svetla odráža a tým sa javí jasnejšie,“ vysvetlil Greg Brown, astronóm z Kráľovského astronomického observatória v Greenwichi vo Veľkej Británii. K tomu je však potrebný predpoklad toho, z akého materiálu je asteroid zložený, keďže každý materiál odráža svetlo inak.

K tomu je potrebné pridať ďalšie neočakávané problémy a odhadovaná veľkosť zariadenia sa môže výrazne líšiť od skutočnej veľkosti, povedal. Pre bezpečnosť vedci vždy uvádzajú rozsah dĺžok. V prípade 2022 OE2 sa má jeho priemer pohybovať od 170 do 380 metrov.

Ak sa maximálne rozmery preukážu ako pravdivé, asteroid bude veľký ako slávny New York Empire State Building (381 m). Podľa údajov CNEOS bude 2022 OE2 letieť až 40-krát rýchlejšie ako guľka z pušky.

K priblíženiu k Zemi dôjde presne osem dní po objavení tohto objektu. Ako vedci vysvetlili, je mimoriadne ťažké vidieť takéto vesmírne skaly, pretože sú veľmi často malé a veľmi tmavé v porovnaní s inými nebeskými telesami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd