Oblak z erupcie v Španielsku sa šíri Európou. Môže priniesť kyslé dažde

Veronika Sádovská

Vulkán na ostrove La Palma  podľa očakávaní vybuchol počas tohto týždňa. Dym oxidu sirčitého sa cez víkend bude šíriť Európou.

Podľa doterajších predpovedí smeru vetra oblak oxidu siričitého zasiahne cez víkend oblasť Stredozemného mora a Francúzsko. Síra pri výbuchu reaguje s vodnou parou v atmosfére a takto vzniká kyselina sírová či oxid siričitý. 

Kyselina sírová spôsobuje kyslé dažde. Oxid siričitý môže poškodiť rastlinstvo, ale aj ľudské zdravie. Môže spôsobiť podráždenie pľúc alebo očí. Tento jav však nebude vo Francúzsku a pri Stredozemnom mori taký silný, pretože tieto častice budú viac rozptýlené vo vzduchu.

Francúzske observatórium pre silné búrky a tornáda zverejnilo model z programu EÚ Copernicus, ktorý predpovedá pre Francúzsko a Stredozemné more výskyt oxidu siričitého vo výške 1-3 kilometre.

Začiatkom týždňa by sa táto oblačnosť mohla dostať aj nad naše územie, avšak v oveľa slabších koncentráciách.

Vulkanológovia na Kanárskych ostrovoch predpokladajú, že súčasná erupcia Cumbre Vieja bude trvať dokopy 24 až 84 dní. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd