Obľúbené Orionidy dosiahnu svoj vrchol už tieto dni. Ako ich pozorovať?

Veronika Salayová

Orionidy patria k jedným z najobľúbenejších meteorických rojov, ktoré možno na jeseň pozorovať. Svoj vrchol dosiahnu už zajtra. 

Meteorický roj Orionidy patrí k veľmi populárnym jesenným rojom, pretože prináša nádherné nebeské divadlo s množstvom meteorov. 

Vrchol tohto roja je medzi 21. a 22. októbrom, čiže ho môžete pozorovať vo štvrtok a v piatok, kedy bude vrcholiť, pričom frekvencia meteorov dosiahne úroveň 15 až 25 meteorov za hodinu.

Orionidy sú úlomky známej Halleyho kométy, ktorá obieha Slnko každých 76 rokov. Kométa  na svojej trati uvoľní prúd malých prachových častíc na svojej ceste, ktoré môžeme zo Zeme pozorovať ako meteorický roj Orionidy. 

Orionidy patria medzi najrýchlejšie periodické roje. Do zemskej atmosféry vstupujú rýchlosťou 66 km/s.

Ako ich pozorovať?

Meteory budú zdanlivo vychádzať z jedného bodu na oblohe, a to z radiantu súhvezdia Orion, ktoré sa nachádza na južnej oblohe.

Zdroj: Severe Weather Europe
Zdroj: Severe Weather Europe

Orionidy však nepozorujte vo večerných hodinách. Súhvezdie Orion totiž môžete na oblohe pozorovať až okolo polnoci. Najlepšie hodiny na sledovanie meteorického roja sú posledné hodiny pred svitaním.

Ideálne podmienky na pozorovanie čo najväčšieho počtu meteorov spočíva najmä od lokality. Ideálne je pozorovať ich z tmavého miesta ďaleko od mestského svetelného znečistenia, ideálne niekde na horách alebo vyvýšenom mieste. 

Aktivita Orioníd ustáva v polovici novembra, kedy ho pomaly strieda meteorický roj Leonidy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd