Obrovské sucho v Chorvátsku. Pri Pule vznikol rozsiahly požiar

Veronika Sádovská

Silné sucho panuje aj v Chorvátsku. Začínajú sa objavovať aj prvé rozsiahle požiare, ktorým sucho len pomáha v rýchlom šírení.

Chorvátsko včera žilo správou o obrovskom požiare pri známom prístave Pula na západe krajiny a na juhu polostrova Istria.

Hasičom sa ho podaril približne od 15. hodiny dostávať pod kontrolu, až večer úplne uhasiť. Hasičom sťažoval prácu silný vietor.

Požiar sa šíril veľmi rýchlo práve kvôli pretrvávajúcemu suchu a vznikol pravdepodobne následkom búrky, ktorá sa včera oblasťou.

Požiar vypukol na trafostanici, čoho dôsledkom bol aj výpadok elektriny pre tisíce ľudí vo väčšej časti mesta.

Kvôli požiaru museli uzavrieť niekoľko ciest vedúcich do mesta. Oheň sa rozšíril aj do obytnej časti mesta. Zhorelo niekoľko áut a poškodených je niekoľko domov.

Podľa údajov od meteorológov v meste Pula spadlo za celý tento rok len 106,7 mm zrážok. To je extrémne malé množstvo. Bežne takéto množstvo zrážok spadne za 2 mesiace.

Zvyšná časť Istrie je na tom síce o niečo lepšie, avšak stále je zrážok veľmi málo. Stanica o 5 km ďalej od Puly zaznamenala 169,3 litrov vody na meter štvorcový.

Ďalšie predpovede hovoria len o narastajúcom suchu, slabých zrážkach a vysokých teplotách. Požiare sa tak môžu vytvoriť takmer hocikedy a môžu spôsobiť rozsiahle škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd