Ochladenie o 20 °C. Našu oblasť čaká teplotný šok. Prudko sa ochladí

Peter Minárik

Studený front začal ovplyvňovať počasie v Európe, no až v pondelok pocítime obrovský teplotný kontrast. Teploty budú mimoriadne rozdielne. Zatiaľ čo v jednej oblasti bude zima, v druhej bude panovať letné počasie.

Strednú Európu čakajú nasledujúce hodiny výrazné teplotné skoky. Naše územie na tom bude relatívne v pokoji a zmenu zažijeme zo dňa na deň. Iné oblasti ako Nemecko, či Česká republika zažijú teplotný kontrast už v pondelok.

Ten spôsobí výrazný studený front, ktorý sa bude tiahnuť cez Európu. Zatiaľ čo pred týmto studeným frontom bude do strednej Európy vrcholiť prílev teplého vzduchu od juhu, tak za týmto studeným frontom sa bude natláčať studená vzduchová hmota.

Zajtra už studený front rozdelí strednú Európu a v niektorých oblastiach budú teploty výrazne odlišné. Napríklad zatiaľ čo v centrálnom Nemecku môže snežiť pri teplote nad nulou, tak na juhu Nemecka bude až +20 °C.

zajtrajšie popoludňajšie teploty, zmena bude v niektorých krajinách výrazná
zajtrajšie popoludňajšie teploty, zmena bude v niektorých krajinách výrazná

Výrazný teplotný kontrast sa zajtra očakáva aj v susednom Česku. Zatiaľ čo napríklad v Chebe alebo v Karlových Varoch bude počas dňa ledva +5 °C, tak na Morave o zhruba 250 km východne sa denné teploty budú šplhať k +25 °C.

výrazný teplotný rozdiel bude aj medzi západným a východným Českom, zdroj: ČHMÚ
výrazný teplotný rozdiel bude aj medzi západným a východným Českom, zdroj: ČHMÚ

Na našom území bude zajtra prevládať ešte na celom území teplé počasie. teploty by mali byť najvyššie a na juhovýchode sa môžu dostať až k hranici +30 °C.

Teplotné kontrasty medzi západom a východom nebudeme príliš cítiť. Zmena totiž príde v noci u pondelka na utorok na celé naše územie. Denné teploty v pondelok vystúpia ešte na +22 až +30 °C, no v utorok bude už len od +7 do +17 °C.

Výraznú zmenu tak na našom území pocítime zo dňa na deň, pričom sa niekde ochladí aj o viac než 15 °C.

zmena v priebehu 24 hodín
zmena v priebehu 24 hodín
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd