Od severozápadu sa blíži sneženie, ktoré môže paralyzovať severné Slovensko

Peter Minárik

Počasie na našom území už začal ovplyvňovať frontálny systém. Prvé front tohto systému už začína ovplyvňovať počasie. V priebehu popoludnia treba počítať s rozširovaním zrážkovej činnosti.

Cez víkend čaká naše územie mimoriadne nepriaznivé počasie. Dnes ovplyvní počasie teplý front a zajtra za týmto frontom príde studený front. Prechod frontálneho systému narobí problémy predovšetkým na severe nášho územia.

Sneženie, ktoré v nadchádzajúcich hodinách prinesie na sever Slovenska niekoľko centimetrov nového snehu môže výrazne zhoršiť situáciu. Zajtra sa totiž očakáva príchod víchrice Nadia, ktorá vytvorí hotovú snehovú fujavicu.

Na západe bude pršať

Prvé zrážky sa práve v týchto chvíľach objavujú v severozápadnej časti Slovenska. Zatiaľ čo na Považí sneží, tak na západnom Slovensku do výšky zhruba 300 metrov sneží.

Počas dňa a noci budú zrážky na severe územia výdatnejšie a prinesú do zajtrajšieho rána aj 5 cm nového snehu. Výraznejšie zrážky prídu až v priebehu zajtrajšieho dňa.

Počasie totiž začne ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie ďalšie zrážky a tie budú na severe Slovenska výdatnejšie.

Sever čaká snehová fujavica

Počas víkendu by v oblastiach severného Slovenska mohlo napadnúť v priemere do 10 cm nového snehu. Oveľa viac snehu však napadne na Kysuciach, na Orave, či v oblasti Vysokých Tatier, kde môže napadnúť až do 30 cm snehu.

Problémom však je, že v priebehu ranných hodín sa na naše územie priženie víchrica Nadia, ktorá spôsobí výrazné komplikácie. Rozfúka sa veľmi silný vietor, ale to, že na severe bude aj výraznejšie snežiť ešte zhorší celú situáciu v severných regiónoch Slovenska.

Kombinácia sneženia a silného vetra bude v našej oblasti vytvárať snehové jazyky a záveje a hrozí nám pravá snehová fujavica. Pri snehovej fujavici bude klesať dohľadnosť a výrazne skomplikuje situáciu na našich cestách.

Cestári tak zajtra budú mať plné ruky práce a vy preto majte pochopenie a trpezlivosť. Aj upravené cesty sa vplyvom tvorby snehových závejov do pár minút stanú ťažko prejazdnými a tak pokiaľ nemusíte radšej zajtra von nevychádzajte a rozhodne necestujte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd