Od severu sa rozširuje dážď. V Tatrách napadne až 20 cm snehu

Peter Minárik

Dnes čaká Slovensko veľmi sychravé a chladné počasie. Od severu sa nad naše územie rozširuje výrazné zrážkové pole, ktoré prinesie dážď, no na horách bude snežiť a lokálne pripadne väčšie množstvo snehu.

Naše územie počas dnešného dňa čaká typicky jesenné počasie. Na mnohých miestach totiž začalo pršať a nakoľko sa do našej oblasti bude dostávať studený vzduch od severu, tak vďaka tomu aj začína na horách snežiť.

Streda bude upršaná

Od severu sa nad naše územie rozširujú zrážky, ktoré sa postupne dostanú takmer na celé naše územie. Zrážky by sa mali rozširovať do poludnia.

Následne začnú postupne od severu slabnúť a súvislejšie zrážkové pole prejde postupne do prehánok, ktoré sa budú vyskytovať až do neskorších večerných hodín.

Zrážky by nemali byť príliš významné. Maximálne naprší na našom území do 5 mm. Výraznejšie by malo napršať v Žilinskom a na severe Trnavského kraja, kde bude mať vplyv predovšetkým náveterný efekt hôr. Tu by mohlo napršať aj okolo 10 mm zrážok.

Najvýznamnejšie zrážkové úhrny sa očakávajú v oblasti Vysokých Tatier a keďže do našej oblasti zateká veľmi studený vzduch, tak tieto zrážky budú vo forme snehu.

Nasneží aj 20 cm

Snežiť už na našich horách začalo, pričom postupne sa snehové vločky objavia aj v horských oblastiach mimo Tatier. Vzduchová hmota, ktorá do našej oblasti prúdi je totiž tak chladná, že hranica sneženia postupne klesne až na úroveň okolo 1500 metrov.

Snehové vločky by sa tak mohli objaviť aj na hrebeňoch Malej, či Veľkej Fatry, no napadne maximálne poprašok.

Najviac snehu sa očakáva v oblasti Vysokých Tatier, kde by malo snežiť až do neskorších hodín. Numerické modely očakávajú, že vo vyšších polohách Vysokých Tatier napadne dnes od 15 do 20 cm snehu.

Snehová pokrývka však nebude mať dlhú trvácnosť, nakoľko v nasledujúcich dňoch sa bude na našom území otepľovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd