Okrem búrok sme na Slovensku zachytili aj prvý tohtoročný shelf cloud

Dominik Cenkner

Niekto raz povedal, že na východe nič nie je. Vieme, že nemal pravdu o čom svedčí aj dnešný deň. Nielen že sme na východnom Slovensku zaznamenali prvé tohtoročné búrky, ale vyskytol sa aj prvý shelf cloud.

Cez naše územie postupoval studený front, za ktorým k nám začal prenikať studený a vlhký vzduch. Tieto podmienky boli vhodné na to, aby sme u nás zaznamenali prvú tohtoročnú búrku.

Tá sa vyskytla v okolí Prešova dnes krátko po 14. hodiny popoludní. Išlo o pomerne slabé búrky, ktoré sa však u nás nejaký ten čas zdržali.

Začali sa totiž rozširovať aj ďalej na západ, ale najmä na východ od Prešova. Aby toho nebolo málo sprevádzané boli aj krúpami.

Tie však dosahovali veľkosť v priemere okolo 1 cm. Žiadne väčšie škody tak nateraz nenapáchali.

Nielen búrky, ale aj shelf cloud

Práve pri presune búrok smerom na východ, zachytil náš čitateľ Lukáš z obce Soľ vo vranovskom okrese, aj prvý tohtoročný shelf cloud na našom území.

Prvý tohtoročný shelfcloud na Slovensku dnes zachytili na východe, zdroj: Lukáš
Prvý tohtoročný shelfcloud na Slovensku dnes zachytili na východe, zdroj: Lukáš

Shelf cloud je príznačný svojim dramatickým, ba niekedy až hrozivým výzorom. Je spôsobený stretávaním sa dvoch teplotne odlišných vzduchových hmôt.

Jeho tvar vzniká stúpaním teplého vzduchu pred búrkou, zatiaľ čo za ním padá studený vzduch spolu s výraznými zrážkami.

Búrlivo však nebolo iba na Slovensku, kde detekcie bleskov zaznamenali 100 úderov bleskov. Búrky sa vyskytli aj v ďalších krajinách Európy.

Hovoriť môžeme o Poľsku, Nemecku, Francúzsku, ale najmä o Južnej Európe. V Taliansku, Slovinsku či Chorvátsku sa totiž vyskytlo množstvo búrok, ktoré boli aj silnejšie. Spolu tak nad Európou doposiaľ počas dnešného dňa udrelo viac ako 8000 bleskov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd