Opäť k nám mieria čiastočky saharského prachu. Kedy dorazia nad Slovensko?

Veronika Salayová

Tento týždeň nad naše územie dorazí saharský prach, ktorý bude padať spolu so zrážkami. Autá a okná si preto radšej neumývajte. Kedy presne k nám dorazí?

Pred dvomi týždňami sme zaznamenali nad naším územím väčšie množstvo saharského prachu a o pár dní k nám zavíta opäť.

Tentokrát však bude saharského prachu menej než v polovici mesiaca. A keďže sa očakáva na našom území toľko potrebný dážď, saharský prach bude padať spolu s kvapkami vody.

Saharský prach sa už víkendu nachádzal nad územím Španielska a Portugalska, kde bolo množstvo saharského prachu najvýraznejšie. Cez víkend tam prevládalo daždivé počasie a prach sa zmiešal s dažďom, čo vytvorilo oranžovú zakalenú vodu.

Dnes prach preniká do celého Francúzska a počas utorka sa bude presúvať severovýchodne, pričom dorazí do Švajčiarska, východného Rakúska a do južných oblastí Nemecka.

Model koncentrácie saharského prachu v stredu o 18.00 hod. Zdroj: SKIRON
Model koncentrácie saharského prachu v stredu o 18.00 hod. Zdroj: SKIRON

Stred týždňa prinesie okrem zrážok aj saharský prach

V stredu prenikne viac na východ, pričom zasiahne aj strednú Európu vrátane Slovenska. Saharský prach tak začne nad naše územie prenikať už v stredu okolo poludnia.

Čiastočky saharského prachu sa v stredu popoludní budú už nachádzať nad celým naším územím, a to až do štvrtkového poludnia, kedy sa presunie viac na východ. 

Keďže na Slovensku očakávame ochladenie a výraznejšie zrážky, dažďové kvapky na seba naviažu jednotlivé prachové zrnká a saharský piesok začne dopadať na zem.

Dážď postupne stiahne saharský piesok k zemi na celom Slovensku. Čiastočky prachu si nájdeme na autách, terasách, balkónoch či oknách, a preto umývanie auta či jarnú údržbu okien ešte odložte. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd