Opäť saharský prach vo vzduchu. Tentoraz zotrvá nad Slovenskom dlhšie

Veronika Salayová

Nad Slovensko sa opäť dostáva prach pôvodnom z africkej Sahary a tentoraz bude v atmosfére nad naším územím o čosi dlhšie. Na čo sa treba pripraviť? 

Vo vzduchu sa opäť nachádzajú čiastočky saharského prachu, ktorý nad naše územie dorazili z afrického kontinentu cez juhozápadnú Európu. Saharský prach dorazil do našej oblasti dnes okolo obedňajších hodín a zotrvá o čosi dlhšie než zvyčajne.

Keďže sa v našej oblasti nebudú vyskytovať výraznejšie zrážky, saharský prach sa bude udržiavať v atmosfére a nebude tak výrazne špiniť autá, okná či terasy.

Prehánky sa však môžu miestami vyskytnúť v utorok na severe nášho územia, kde spolu so zrážkami bude padať aj prach, a v najvyšších vrcholoch Tatier môže prach padať spolu so snehom. 

Zaťaženie atmosféry saharským prachom bude najväčšie práve v utorok, kedy sa bude nad územím Slovenska nachádzať okolo 116 miligramov prachu na meter štvorcový. 

Zaťaženie prachom v utorok o 12.00 hod. Zdroj: SKIRON
Zaťaženie prachom v utorok o 12.00 hod. Zdroj: SKIRON

Od stredy bude koncentrácia prachu nad Slovenskom o nižšia a s menšími prerušeniami zotrvá nad naším územím až do piatku. 

Ako sa prítomnosť saharského prachu prejaví?

To, že saharský prach sa nachádza nad naším územím, môžeme zbadať zmenou sfarbenia oblohy. Najlepšie ho bude vidieť počas ranných hodín, kedy bude mať obloha žltkastý až hnedastý nádych.

Počas jasného dňa nebude obloha modrá, ale skôr belšia až sivastá, a kvôli prítomnosti častíc prachu sa zníži aj horizontálna dohľadnosť. 

Chorí ľudia by si mali dať pozor

Častice vo vzduchu majú vplyv aj na kvalitu ovzdušia a aj pre ľudské zdravie, keďže malé častice môžeme vdýchnuť. Obmedziť pobyt v exteriéri by preto mali najmä chronickí ľudia s dýchacími problémami, ktorým sa môže v týchto dňoch priťažiť.

Zdravým ľuďom by krátkodobé vystavenie sa čiastočkám saharského prachu nemalo nijak výraznejšie uškodiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd