Opäť vybuchla sopka v Karibiku. Aktivita sopky už ohrozuje celosvetovú klímu

Peter Minárik

Na karibskom ostrove Svätý Vincent opäť vybuchla sopka a vystrašila ľudí v okolí, ale aj vulkanológov. Po pokojných dňoch vybuchla počas včerajšieho dňa. Do atmosféry sa tak dostali ďalšie tony nebezpečného materiálu.

Na karibskom ostrove Svätý Vincent je opäť veľmi rušno. Môže za to opätovná erupcia sopky La Soufriere, ktorá prvý krát vybuchla po viac než 40 rokoch ešte 9. apríla 2021. Počas včerajšieho večera došlo k ďalšej explózii, ktorej predchádzali relatívne pokojné dni, kedy sa aktivita sopky mierne upokojila.

Sopka vychrlila popol

K ďalšej erupcii došlo včera o 16:49 miestneho času, kedy mrak dymu a sopečného popola opäť zahalil nebo a sopečný popol dopadol do obývaných oblastí, ktoré už predtým boli z časti evakuované.

Ostrovania, ktorí na ostrove zostali bojujú s nedostatkom jedla a pitnej vody, keďže sopečný popol z prvej explózie kontaminoval pôdu a zdroje pitnej vody.

Sopka vzbudzuje obavy

Zo 45 sopiek, ktoré v súčasnosti vybuchujú na Zemi je táto sopka La Soufriere na karibskom ostrove jednou z tých, ktoré sú najnepredvídateľnejšie. Na rozdiel od pomaly sa pohybujúcej lávy, ktorú v týchto dňoch vidieť z islandskej sopky Fagradalsfjall má La Soufriere nepredvídateľnejší a výbušnejší štýl.

Ešte prvý výbuch tejto sopky bol taký energický, že satelity Terra NASA zaznamenali, že výška sopečného mraku je až 20 km.

V ohrození je svetová klíma

Verity Flower, vulkanológ z Goddardovho vesmírneho letového strediska NASA, tvrdí, že erupcia viedla k predĺženému vstrekovaniu síranových aerosólových častíc a popola do stratosféry (hranica medzi troposférou a stratosférou v tropických šírkach je asi 18 km). Flower a ďalší vedci starostlivo analyzujú emisie dosahujúce stratosféru, pretože častice môžu cestovať oveľa rýchlejšie, ako keď zostávajú v dolnej troposfére.

Sopečné oblaky, ktoré zasahujú a zostávajú v stratosfére, môžu mať chladiaci vplyv na globálne teploty. „ Aktuálna myšlienka je, že sopky musia do stratosféry vstreknúť najmenej 5 teragramov oxidu siričitého, aby mali merateľné klimatické vplyvy ,“ uviedol vulkanológ z Michigan Tech Simon Carn.

Po týždni výbušných erupcií satelitné merania ukázali, že La Soufriere priniesla do horných vrstiev atmosféry asi 0,4 - 0,6 teragramu oxidu siričitého. To je už viac ako ktorákoľvek iná karibská sopka.

Ak bude erupcia pokračovať, tieto počty by mohli rásť. „ Mierne erupcie sú oveľa početnejšie ako obrovské, takže kumulatívne účinky takýchto erupcií môžu byť časom významné,“ dodáva Ralph Kahn, vedec z oblasti klímy v NASA.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd