Ozónová diera je tento rok rekordne veľká

Dominik Cenkner

S ozónovou dierou je to ako na hojdačke. Dokazujú to aj dáta z uplynulých rokov. Zatiaľ čo v roku 2019 bola v dobe maximálnej veľkosti ozónová diera najmenšia v histórii meraní, tento rok je všetko úplne inak.

Vedci však už pred rokom varovali pred skreslenými predstavami o zmenšovaní sa ozónovej diery. Dobrý stav vtedy prisudzovali najmä neobvykle vysokým teplotám vzduchu v tejto vrstve atmosféry.

Podľa NASA a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) dosiahla veľkosť ozónovej diery v roku 2019 počas svojho maxima 16,3 milióna kilometrov štvorcových. Stalo sa tak 8. septembra, pričom sa v priebehu nasledujúcich týždňov zmrštila na 10,1 mil. km2.

Tento rok sa jej veľkosť začala rapídne zväčšovať už od polovice augusta. Vedci hovoria o výrazne nadpriemernej veľkosti, keď 20. septembra mala dosiahnuť až 25. mil. km2. Podobne rozsiahla bola napr. v roku 2018 či 2015.

Je nutné pripomenúť, že veľkosť ozónovej diery sa mení z roka na rok. Zároveň má počas roka svoju periodicitu, kedy sa zväčšuje a zmenšuje.

Tohtoročnú veľkosť výrazne ovplyvnili meteorologické podmienky. Vedci dokonca kvôli zmenám nevedia presne určiť, ako sa bude situácia vyvíjať v nasledujúcich rokoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd