Padajú rekordy: Štedrý deň 2022 je v niektorých častiach Slovenska najteplejší v histórii

Peter Minárik

Slovensko zažíva mimoriadne teplý Štedrý deň. V niektorých oblastiach nášho územia sa teploty šplhajú až nad +13 °C, čo prekonáva historické teplotné rekordy. Inými slovami, takto teplo na Štedrý deň ešte nikdy nebolo.

Tohtoročné Vianoce začínajú prakticky v celej Európe s výnimkou Škandinávie s mimoriadne vysokými teplotami, ktoré nemajú obdobu.

Na vine je silné, západné prúdenie, ktoré prináša do Európy teplejší atlantický vzduch od západu. Zároveň vďaka slnečnému počasiu sa tento vzduch ohrieva, čo umožňuje, že teploty stúpajú oveľa vyššie.

Už niekoľko európskych krajín hlási pokorenie teplotných rekordov a teplotné rekordy padajú aj na našom území. Na západnom Slovensku sa teploty dostávajú nad hranicu +13 °C.

Štedrý deň je veľmi teplý

K najteplejším krajinám patrí dnes Taliansko. Tu sa teploty dostávajú medzi +15 až +20 °C. V Ríme bolo napríklad +17 °C, čo je tiež neštandardná teplota.

Vo Viedni sa teplota dostala nad +13 °C, vo Frankfurte a v Paríži nad +11 °C a aj na Britských ostrovoch je nad +10 °C. Vysoké teploty však zaznamenávame aj na Slovensku.

Padli teplotné rekordy

Teplotné rekordy dnes zaznamenalo Hurbanovo. V Hurbanove bolo nameraných +13,6 °C. Doteraz najteplejší Štedrý deň sa vyskytol v roku 2009, kedy tu namerali +13,1 °C.

V Bratislave dnes bolo taktiež +13,6 °C, avšak ešte teplejšie bolo v spomínanom roku 2009, kedy tu bolo nameraných +13,9 °C.

V Nitre dnes teplota atakovala rekord. Nameraných tu bolo +11,0 °C, no v roku 2014 tu bolo nameraných až +11,5 °C.

Štedrý deň tak prináša na Slovensko mimoriadne vysoké teploty. V nadchádzajúcich dňoch bude mierne chladnejšie, no na súčasnú ročnú dobu stále teplotne nad normálom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd