Padajú rekordy tlaku. Vysoký tlak prinesie bolesti hlavy a únavu

Veronika Sádovská

Nad Európou máme dva systémy vysokého tlaku vzduchu - Peter a Oliver. Prinášajú rekordne vysoké hodnoty atmosférického tlaku. Vysoký tlak bude môže spôsobovať aj zdravotné komplikácie.

Už niekoľko dní nás ovplyvňuje rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá prináša ustálené počasie. V uplynulých hodinách však pozorujeme rekordne vysoké hodnoty tlaku vzduchu, ktorý môže spôsobovať aj zdravotné komplikácie.

Zvýšené hodnoty tlaku dnes namerala prakticky celá Európa. Vysoký tlak zasiahol najviac Škandináviu a pobaltské krajiny, kde padali rekordy.

Rekordné vysoké hodnoty tlaku

Mohutný blok vysokého tlaku vzduchu, ktorý spôsobili dva anticyklóny nad Európou prinášajú hodnoty, ktoré sme tu dlho nemali. Na juhu Škandinávie sa tlak pohybuje nad úrovňou 1050 hPa.

V iných oblastiach Európy sa tlak vzduchu pohybuje vysoko nad úrovňou 1040 hPa a atakuje taktiež hodnotu 1050 hPa.

Jedna oblasť vysokého tlaku vzduchu sa rozšírila nad Dánskom a Baltským morom. Druhá je východnejšie - nad Bieloruskom.

Stanica na juhu Nórska zaznamenala zatiaľ najvyššiu hodnotu tlaku a to 1051,3 hPa. Veľa historických rekordov zaznamenali dnes aj na severe Nemecka či Poľska. Najvyšší tlak v Nemecku dosiahol hodnotu 1049,7 hPa. Viaceré stanice na severe Nemecka zaznamenali najvyšší tlak v histórii, ale národný rekord nepadol a ani nebude ohrozený. Ten bol totiž nameraný v roku 1907 v Greifswalde pri Baltskom mori, kedy namerali tlak až 1061 hPa.

Vysoký tlak môže spôsobiť zdravotné problémy

Vysoký tlak aktuálne ovplyvňuje predovšetkým severnú časť Európy, no aj na našom území dnes bol zaznamenaný vysoký tlak. V Stropkove vystúpil tlak až na 1043 hPa.

Vyšší tlak vzduchu môže spôsobiť aj mierne zdravotné problémy ako bolesť hlavy či únavu. Ak sa tak napriek slnečnému počasiu necítite fajn, tak na vine je vysoký tlak.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd