Padajú rekordy! V Česku namerali takmer +27 °C. U nás bude teplo najmä v pondelok

Veronika Sádovská

Rekordné teploty tento týždeň zažíva takmer celá Európa. Najprv tridsiatky v Španielsku a Francúzsku a dnes bolo takmer +27 °C v Česku.

Naši susedia majú za sebou mimoriadne teplý deň. Až na troch staniciach namerali teploty vyššie ako +25 °C. Jedna z nich dokonca pokorila aj rekord.

Takmer +27 °C

V Česku majú za sebou ďalší letný deň. Aspoň čo sa týka niektorých staníc, na ktorých padali mesačné rekordné hodnoty v teplote. Október taký teplý ešte nebol. Najvyššiu teplotu namerali na stanici Vimperk, a to +26,2 °C. 

Teplo bolo dnes hlavne na juhu a juhozápade Čiech a vďaka teplotnej inverzii hlavne v stredných a vyšších polohách.

Prepisovali sa rekordy

Okrem najvyššej októbrovej teploty vôbec od začiatku meraní sa prepisovali aj ďalšie mesačné rekordy. 

Na stanici Nová Ves v Horách bolo +24,5 °C (doterajší rekord bol +23,7 °C z 2.10.1985), na stanici Měděnec namerali +24,1 °C (pôvodný rekord +22,0 °C z 2.10.2011) a  v Churáňove bolo +23,6 °C (+23,6 °C z 19.10.2012).

To však nebolo všetko. Rekordy sa prepisovali aj na ďalších 86 staniciach, ktoré sú funkčné už vyše 30 rokov.

U nás bude teplo zajtra

Prílev teplého vzduchu vyvrcholí u nás zajtra. Očakávať môžeme v stredných a vyšších polohách a na Orave či Zamagurí teploty okolo +23 °C. 

Pokračovať bude inverzný charakter počasia, takže v nížinách kvôli hmle a oblačnosti bude podstatne chladnejšie, a to okolo +15 °C, maximálne do +18 °C. Na pocit môže byť aj chladnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd