Padajúce meteority môžeme pozorovať aj v jeseni. Čo nás čaká do novembra?

Veronika Sádovská

Pri troche šťastia uvidíme po oblohe lietať jasné padajúce hviezdy. Zo začiatku bude ešte rušiť Mesiac, no po polovici októbra to už vyzerá lepšie. Malá "podívaná" sa však dá očakávať aj v novembri.

Aktuálne môžeme na oblohe pozorovať každý večer aspoň pár meteoritov. Svetlo zo splnu Mesiaca síce trochu kazí ten výhľad, a v noci aj prípadné hmly v nížinách, ale od polovice októbra môžete vytiahnuť teplé oblečenie a čaj v termoske.

Momentálne na oblohe môžeme uvidieť Drakonidy, teda meteorický roj typicky viditeľný v októbri. Názor má už tradične odvodený od súhvezdia, odkiaľ tieto "hviezdy padajú" - zo súhvezdia Draka.

Najlepšie je ich vidieť od 6. do 10. októbra, takže ak ste tak ešte neurobili, máte pred sebou poslednú šancu na ich pozorovanie.

Vidíme aj Tauridy

Okrem Drakonidov možno v súčasnosti vidieť aj Tauridy. Zatiaľ ich síce prekrýva jasný žiara Mesiaca, ale na prelome mesiacov sa to zmení a pozorovanie bude ideálne. 

Samozrejme pri správnom a priaznivom počasí.

Pri Tauridoch sa nám zdá, že meteory vychádzajú zo súhvezdia Býka, ktoré neskoro večer v októbri vidíme nad východným obzorom. Čím vyššie Býk stúpa po nočnej oblohe, tým lepšie je vidieť aj Tauridy.

Čakajú nás aj klasické Orionidy

V októbri ešte môžeme sledovať aj Orionidy. Ich vrchol bude v noci 24. októbra, to už bude aj svetlo Mesiaca jemnejšie. Pri troche šťastia uvidíte aj 20 až 30 meteorov za hodinu. 

Samozrejme, pripravte sa na chladné večery a pozorujte ich v čo najväčšej tme a ďaleko od svetelného zdroja.

Pôsobivejšie budú Leonidy

Meteorická šou Leoníd v priebehu novembra však bude pravdepodobne pôsobivejšia, ak bude počasie spolupracovať. Prvý vrchol dosiahnu v noci zo 17. na 18. novembra s 10 až 15 meteormi za hodinu.

Ráno 19. novembra budeme môcť sledovať 50 až 200 padajúcich hviezd za hodinu. Takúto frekvenciu tu budeme mať po prvýkrát od roku 2009, kedy počet meteorov za hodinu klesol.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd