PET fľaše sa budú na Slovensku zálohovať

Peter Minárik

Podľa návrhu Európskej komisie o plastovom odpade budú musieť členské krajiny do roku 2025 zabezpečiť zber minimálne 90 % vyrobených PET fliaš. Slovensko sa rozhodlo, že zavedie zálohovanie fliaš.

Plasty tvoria až 85 % všetkého morského odpadu. V podobe mikroplastov sa tieto plasty vracajú aj do nášho tela. Problém s plastami je tak celosvetový. EÚ sa už dávnejšie rozhodla, že sa pokúsi podiel plastového odpadu v Európe zmenšiť.

Na Slovensku sa v súčasnosti vyzbiera približne 65 percent použitých PET fliaš. Podľa smernice EÚ by sme do roku 2025 mali zabezpečiť zber na úrovni aspoň 90 %.

Ministerstvo životného prostredia sa rozhodlo pre zásadnú zmenu. Ako uviedol minister životného prostredia László Sólymos pre portál Euractiv, tak ministerstvo sa rozhodlo a má jasno v tom, že na Slovensku sa plastové fľaše budú zálohovať.

Teraz začínajú na ministerstve pracovať na nastavení celého systému ako plastové fľaše zálohovať.

Vratné plastové fľaše fungujú napríklad v Nemecku, v Rakúsku, v Nórsku, vo Švédsku, či vo Fínsku. Za vratné fľaše dostávajú obyvatelia naspäť prevažne od 0,12 do 0,50 €. 

Vratné fľaše fungujú napríklad aj v Chorvátsku.

Plastové fľaše sú tu zálohované sumou zhruba 0,07 €. Obyvateľom sa teda oplatí zbierať fľaše po turistoch, ktorí nie sú zvyknutí na zálohovanie, čím si každoročne celkom slušne zarobia. Zálohované sú však len chorvátske fľaše. Za fľašu zo slovenskej minerálky tak nedostanú nič.

Podobný systém navrhuje aj naše ministerstvo. Cena za fľašu by sa mohla pohybovať niekde v rozmedzí 0,20 až 0,25 €.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd