Piatková fujavica je už istá. Modely zvýšili pravdepodobnosť

Ľubomír Franko

V piatok zasiahne Slovensko tlaková níž Bianca. Prinesie silný nárazový vietor, no takisto aj sneženie. Modely potvrdili sneh pre viaceré oblasti, snežiť môže prechodne aj v nížinách.

Počas zajtrajšieho dňa sa začne južne od Britských ostrovov prehlbovať tlaková níž, ktorej dali nemeckí meteorológovia meno Bianca. Tlaková níž sa vo štvrtok presunie cez Francúzsko a Nemecko ďalej nad Česko, kde by mala doraziť vo štvrtok večer. 

Už v noci zo štvrtku na piatok dorazí aj nad naše územie a postupne prinesie sneženie, silný nárazový vietor a miestami bude aj pršať. 

Modely zvýšili pravdepodobnosť sneženia

Prechod tlakovej níže bude sprevádzaný intenzívnym snežením. To nebude trvať dni, namiesto toho napadne veľké množstvo ťažkého snehu len v priebehu niekoľkých hodín. 

Modely po novom zvýšili pravdepodobnosť sneženia. Viac ako 2 centimetre snehu by malo napadnúť s 90% pravdepodobnosťou na väčšine územia, s výnimkou západu.

Na západe budú prvé zrážky dažďové a až keď prenikne do našej oblasti chladnejší vzduch po zadnej strane tlakovej níže, vtedy by sa tam mali vyskytnúť zrážky aj snehové. Na strednom a východnom Slovensku by malo ísť mimo nížin výlučne o sneženie, v nížinách sa prechodne môžu vyskytovať aj zrážky zmiešané. 

6-hodinové úhrny snehových zrážok v našej oblasti
6-hodinové úhrny snehových zrážok v našej oblasti

Môžeme tak usúdiť, že tlaková níž prinesie výrazné komplikácie najmä v doprave. Sneženie potvrdili viaceré modely a takisto aj silný vietor.

Celkovo by malo napadnúť v nížinách od 0 do 3 cm, v polohách nad 400 metrov do 5 cm a v polohách nad 400 metrov 10 až 20 cm. Pre lepšiu predstavu kde sa koľko snehu očakáva si pozrite mapku v galérii nižšie. 

Viac info o snežení prinesieme neskôr, keď bude situácia jasnejšia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd