Piatkové počasie komplikuje dopravu. POZOR na snehové jazyky, záveje, neupravené cesty a silný vietor

Dominik Cenkner

V priebehu dnešného dňa dorazila na Slovensko ďalšia vlna zrážok. Ide predovšetkým o sneženie, ktoré v piatok popoludní spôsobuje na cestách viacero problémov. V kombinácii so silným vetrom sa musia mať vodiči na pozore.

Už okolo poludnia sa od juhovýchodu nad oblasť východného Slovenska rozšírila ďalšia vlna zrážok. Ide predovšetkým o sneženie, aj keď na krajnom juhovýchode a miestami aj na juhu stredného Slovenska prší. 

Pásmo zrážok postupuje ďalej na severozápad, a to pomerne rýchlo. Pred 16. hodinou už sneží aj na väčšine stredného Slovenska. K večeru by snehových vločiek mohli dočkať aj na západe krajiny. 

zdroj: imeteo.sk/iradar
zdroj: imeteo.sk/iradar

Počasie komplikuje dopravu

Okrem zrážok sa na Slovensku rozfúkal aj silný vietor, a to opäť najmä na východe. V okolí Košíc dosahuje nárazy až cez 100 km/h. 

Severovýchodne od Rožňavy je to až cez 120 km/h. Fúka aj na západe krajiny, ale tam nárazy dosahujú „len“ do 60 km/h. 

Práve kombinácia sneženia a silného vetra spôsobuje na cestách problémy. Kritických je niekoľko úsekov. 

Silný vietor komplikuje dopravu medzi Švábovami a Popradom, kde sa na cestách tvoria aj snehové jazyky. Podobne to vyzerá aj na ceste medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, kde sa už stala aj nehoda. 

zdroj: Peter Traktorista Gura
zdroj: Peter Traktorista Gura

Podobne je na tom aj okolie Dargova pri Košiciach. Pozor si tam treba dať na silný vietor, námrazu a ľadový dážď so snehom.

zdroj: Andrea Vravcová
zdroj: Andrea Vravcová

Neupravené cesty vodičov potrápia aj medzi Hanušovcami nad Topľou a Lipníkmi. Šmýkať sa tam majú aj dva kamióny. Podobne je na tom aj úsek medzi Bardejovom a Raslavicami.

Vodiči si musia dať pozor aj na poľadovicu. Tá sa tvorí napr. na úseku cesty medzi Turčianskym Jasenom a Belou. Počítať tam musíte s viacero odstavenými a šmýkajúcimi sa autami. 

Zrážky tak skoro neutíchnu 

Okolo tlakovej níže, ktorá sa presúva cez východný Balkán sa obtáča ďalšie rozsiahle zrážkové pole. Keďže stred tlakovej níže putuje východným Balkánom, čo je zmena oproti uplynulým postupom tlakových níží, tak studený vzduch sa od severovýchodu dostáva nad ďalšie časti Slovenska.

Hranica sneženia tak na takmer celom Slovensku klesne na úroveň okolo 200 m n.m., lokálne aj nižšie a v priebehu popoludnia a najmä večer sa tak nad Slovensko začne rozširovať pásmo sneženia.

Najvýraznejšie zrážky sa na našom území očakávajú vo večerných a v nočných hodinách. Najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú na východnom a severnom Slovensku, kde by mohlo napadnúť aj niekoľko desiatok centimetrov snehu.

K večeru sa potom dočkajú snehových vločiek aj na západe, ale na výraznejšie úhrny to nevyzerá. Zväčša napadne od 1 do 2 cm nového snehu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd