Plynovody Nord Stream odpálili výbušninou. Seizmológovia zaznamenali otrasy

Dominik Cenkner

Zaútočil niekto na plynovody? Najnovšie informácie hovoria o tom, že úniky plynu, ktoré zachytili v pondelok z plynovodu Nord Stream, zrejme nebudú náhodou.

Švédske i dánske meracie stanice v pondelok zaznamenali masívne podmorské výbuchy na miestach, z ktorých následne začal unikať plyn. V utorok popoludní o tom informovalo švédske seizmologické stredisko.

„Niet pochýb o tom, že išlo o výbuchy,“ povedal televízii SVT pracovník švédskeho seismologického centra SNSN v Uppsale Björn Lund. Kolegovia v Dánsku a Švédsku podľa neho silné explózie zaznamenali v pondelok.

Ani jeden z plynovodov pritom nie je v prevádzke. Nord Stream 2 Nemeci nikdy nespustili. Starší, Nord Stream 1, odstavila ruská spoločnosť Gazprom s argumentom o technických problémoch.

Až neskôr Rusi potvrdili, že plyn tadiaľto nespustia kým budú v platnosti sankcie voči ich krajine.

Opravy potrvajú dlho

K poškodeniu došlo v rovnaký deň na troch vetvách podmorských plynovodov. Podľa expertov to nemá obdobu.

„Zatiaľ je ešte nemožné odhadnúť čas obnovy infraštruktúry plynovej pepravy“. Uviedla to v stanovisku akciová spoločnosť Nord Stream AG so sídlom vo švajčiarskom Zugu. Tá je majiteľom a operátorom oboch plynovodov.

Pozorované drony i lietadlá

Nórska strana pritom ešte v pondelok upozornila na neznáme drony, resp. lietadlá, ktoré boli v blízkosti plynovodov spozorované. Zatiaľ sa im však nepodarilo zistiť, komu patrili.

V zahraničných médiách sa objavujú informácie, že vzhľadom na veľkosť úniku a technickú zložitosť, prichádza ako vinník do úvahy „štátny aktér“. Aj to nasvedčuje tomu, že išlo o cielené poškodenie. Otázkou tak ostáva, kto by na tomto profitoval.

Hrozí veľké nebezpečenstvo i ekologická katastrofa

Aj keď sa môže zdať, že okrem obrovských materiálnych škôd, nič vážnejšie nehrozí, opak je pravdou. Je to totiž iné, ako keď sa do mora dostane ropa.

Jednak pri úniku plynu hrozí veľká explózia. Navyše, zemný plyn je metán a ten prispieva skleníkovému efektu oveľa viac než oxid uhličitý.

Pripomeňme, že v Nord Streame 2 sa malo nachádzať 117 miliónov kubických metrov plynu. Ak by z plynovodu všetok unikol, znamenalo by to 54 miliónov ton metánu v ovzduší. Za celý rok 2020 pritom ľudia do ovzdušia vypustili 340 miliónov ton metánu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd