Po tornáde odpratávajú škody. Všetky domy budú obývateľné

Peter Minárik

Tornádo, ktoré sa počas dnešného dňa prehnalo obcami na východe Slovenska poškodilo niekoľko domov. Všetky domy však po oprave budú obývateľné. Tornádo si našťastie nevyžiadalo žiadne obete na životoch.

Tornádo sa dnes opäť vyskytlo aj na našom území. Našťastie však dnešné búrky vyprodukovali len slabšie tornádo, ktoré je priebežne charakterizované na úrovni F0 až F1.

Tornádo za sebou nezanechalo žiadnych zranených len materiálne škody, ktoré sa počítajú na desiatky tisíc eur.

Tornádo trvalo pár desiatok sekúnd

K výskytu tornáda došlo kde po 17:00 v oblastí obcí Čierne nad Topľou, Petkovce a Bystré. Tornádo najskôr zosadlo do lesa a následne sa prehnalo obcami. 

Tornádo sa vyskytlo aj napriek tomu, že sa dnes výraznejšia búrková situácia na Slovensku neočakávala.

Počasie ovplyvňovala tlaková níž, ktorá sa presúvala cez Slovensko smerom nad Poľsko a dnes prinášala na naše územie výdatnejšie zrážky. Na východe však pršalo najmenej a vzduch sa tu počas dňa mierne labilizoval. Popoludňajšie sondáže naznačili, vhodné podmienky aj pre vznik tornáda, nakoľko strih vetra bol v spodných hladinách veľmi priaznivý. Dnešné búrky však boli predsalen slabšie a vyprodukovali dohromady okolo 430 bleskov.

Plechy odnieslo aj sto metrov

„Keď sa to začalo, bol som práve na mestskom úrade. Vyšiel som von pozrieť sa, čo sa deje. Videl som vír, v ktorom lietali šaty, papiere, rôzne predmety,“ uviedol starosta Pavol Hybala pre Korzár. "Plechy zo striech odnieslo možno 100 metrov. Prešlo to len spodnou časťou obce. Trvalo to možno minútu, ale demolovalo to všetko," poznamenal.

Zatiaľ však starosta vie o štyroch domoch, z ktorých strhlo strechu úplne, ďalšie tri sú poškodené. Na jednom prišli ľudia o strechu z polovice - na hospodárskej časti plech tornádo vzalo, na obývanej časti to strecha vydržala.

Na mieste boli aj elektrikári, ktorí rezali stromy a uvoľňovali cestu. O 20. hodine večer už bola spodná časť obce prejazdná.

„Obec je už prejazdná, hasiči pouvoľňovali cesty, uvoľnilo sa aj elektrické vedenie. Polámané sú však telekomunikačné aj rozhlasové stĺpy," potvrdil nám starosta.

"Pomáhajú nám ľudia, ktorí môžu, a prisľúbili nám aj pomoc z obcí Skrabské a Bystré. Dúfam, že to spoločnými silami zvládneme a odstránime následky tejto spúšte. Nič také som tu totiž nikdy nezažil,“ uzavrel pred ôsmou večer starosta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd