Po víkende sa vrátia búrky. Budú výraznejšie

Po víkende sa vrátia búrky. Budú výraznejšie
Peter Minárik

Cez víkend nás čaká slnečné a mimoriadne teplé počasie, pri ktorom sa budú teploty šplhať až cez hranicu +35 °C. Po víkende však dorazia búrky.

Pred nami je veľmi teplý víkend a to predovšetkým nedeľa. Cez našu oblasť totiž postupuje tlaková výš, ktorá sa v nedeľu bude nachádzať už nad Balkánom a po jej zadnej strane k nám začne od juhu pumpovať veľmi teplý vzduch.

To pocítime už na teplotách počas nedele, ktoré sa vyšplhajú aj na +35 °C.

Ešte teplejšie bude v pondelok, kedy by teploty v najteplejších lokalitách Slovenska mohli stúpať až k +37 °C. Teplý vzduch k nám však bude vrcholiť pred blížiacim sa studeným frontom.

Postupujúci studený front prinesie nad rozpálené pondelňajšie Slovensko búrky. Teplé a slnečné počasie v pondelok spôsobí, že sa prostredie veľmi výrazne labilizuje a hodnoty instability by sa mohli šplhať až cez 2500 J/Kg.

V instabilnom vzduchu sa na postupujúcom fronte budú tvoriť búrky, ktoré by sa mali sformovať nad Moravou a Rakúskom a v podvečerných hodinách by mali búrky doraziť nad naše územie.

Búrky budú na čele studeného frontu intenzívne a ako naznačuje aj kompozit, tak sa na postupujúcom fronte môžu tvoriť aj supercelárne búrky.

Po horúcom pondelku sa tak pripravte na ochladenie, ktoré prinesie studený front a búrky, ktoré môžu opäť vystrájať. V priebehu noci na utorok by sa búrky mali pohybovať ďalej smerom na východ.

Intenzívne búrky môžu byť podobné, ako tomu bolo vo štvrtok v susednom Česku.