Po zemetrasení v Číne hlásia najmenej tri obete. Škody sú veľké

Ľubomír Franko

Počas piatku zasiahli Čínu dve silné zemetrasenia. Vo večerných hodinách sa otrasy s magnitúdou 7,3 vyskytli v provincii Čhing-chaj, ktorá je riedko osídlená. Ešte popoludní však zemetrasenie s magnitúdou 6,1 na juhu krajiny spôsobilo veľké škody a vyžiadalo si najmenej tri obete.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,1 sa vyskytlo v piatok popoludní o 15:48 nášho času v čínskej provincii Jün-nan na juhozápade Číny. Bezprostredne po zemetrasení boli z oblasti hlásené početné škody.

Prvotné hlásenia nehovorili o žiadnych obetiach, to sa ale časom zmenilo. Záchranári potvrdili, že v hornatej oblasti sa zrútilo niekoľko budov a dva mosty.

 

Otrasy si podľa záchranárov vyžiadali najmenej 3 obete a 27 zranených. Miestne úrady informujú, že pod troskami budov sa ešte môžu nachádzať ľudia.

V najpostihnutejšej oblasti žije asi 100-tisíc ľudí, z ktorých museli evakuovať až viac ako 20-tisíc.

Silné zemetrasenia sa na juhozápade a juhu Číny vyskytujú pomerne často. Jedno z najvýraznejších sa vyskytlo v roku 2010, kedy dosiahlo magnitúdu až 6,9. Pri tejto udalosti prišlo o život asi 3000 ľudí a stovky ďalších ostalo nezvestných.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd