Po zemetraseniach vznikli v Chorvátsku veľké krátery. Je ich viac ako sto

Veronika Sádovská

Silné zemetrasenia v Chorvátsku ešte nepovedali posledné slovo. V spojitosti s nimi vzniklo vyše sto kráterov v zemi. Niektoré vznikli neďaleko obývaných domov a na poliach.

Po decembrových ničivých zemetraseniach v Chorvátsku sa v blízkosti Záhrebu objavila stovka nových závrtov. Krátery majú priemer aj desiatky metrov, niekoľko z nich sa objavilo v riedko obývanom regióne asi 40 km od hlavného mesta.

Po tom ako sa diery v zemi objavili, prišli na miesto odborníci z Chorvátskej geologickej spoločnosti, aby ich preskúmali. 

Ako tieto závrty vznikli?

Tieto krátery sa objavili práve kvôli veľmi špecifickému geologickému zloženiu v tejto oblasti. Pod pôdnou vrstvou sa nachádzajú prevažne vápencové skaly, ktoré boli silne nasýtené vodou.

Závrty vznikajú v tejto oblasti bežne, ale práve zemetrasenie ich proces urýchlilo. Inak vznik takéhoto krátera trvá aj desiatky rokov, teraz sa vytvorili v priebehu dvoch mesiacov.

Objavili sa v blízkosti domov

Obyvatelia tento jav síce poznajú, ale prekvapil ich počet nových závrtov v tak krátku dobu. Od decembra doteraz sa ich vytvorilo viac ako sto.

Mnohé z nich sa nachádzajú v tesnej blízkosti obývaných domov a na obrábaných poliach. Niektoré rodiny sa museli z domov vysťahovať z obavy, že by sa kráter na ich záhrade rozšíril. 

Odborníci budú oblasť ešte monitorovať a pripravujú sa aj na dôkladný geologický prieskum.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd