Počasie bude chladnejšie. Príde Martin na bielom koni?

Peter Minárik

Na Slovensku opäť zavládlo stabilnejšie počasie a takto by to malo byť ešte niekoľko dní. Vo výhľade sa však už črtá dosť zásadná zmena v charaktere počasia.

Počasie na na Slovensku opäť zlepšuje. Môže za to výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý sa nad naše územie nasúva od západu a bude mať dominantný vplyv na charakter počasia na našom území počas nasledujúcich dní.

Stabilný charakter počasia by mal na našom území panovať zhruba týždeň a potom by malo dôjsť k výraznejšej zmene počasia. Aspoň tak to naznačujú dlhodobé vyhliadky.

Slovensko čaká stabilné počasie

Od západu sa nasúva výbežok vyššieho tlaku, ktorý súvisí s tlakovou výšou, ktorá sa začína nasúvať nad našu oblasť a postupne sa jej stred presunie priamo cez naše územie smerom na východ.

Táto tlaková výš tak nad naše územie prinesie v nadchádzajúcich dňoch prevažne stabilné počasie s minimom zrážok. Pôjde maximálne o slabšie mrholenie, čo bude súvisieť s nástupom inverzného charakteru počasia.

Viac slnečných lúčov tak bude na našom území predovšetkým na horách. V nižších polohách nášho územia bude skôr panovať zamračené a hmlisté počasie a vďaka oblačnosti tak budú teploty aj nižšie.

Príde Martin na bielom koni?

Martin sa datuje na štvrtok a v tento deň by mal na našom území aj naďalej panovať stabilný a inverzný charakter počasia. Sneženie sa teda zatiaľ na Slovensku neočakáva. Numerické modely však už naznačujú, kedy by prvá vlna sneženia mohla doraziť aj nad naše územie.

Podľa aktuálnych vyhliadok sa po 20. novembri očakáva na našom území výraznejšie ochladenie a súčasne príchod tlakovej níže, ktorá by v chladnom vzduchu mohla priniesť na naše územie prvé sneženie aj do nižších polôh.

Treba však poznamenať, že do 20. novembra je stále pomerne ďaleko a všetko sa môže napokon zmeniť. Fanúšikovia zimy však môžu zatiaľ len dúfať, že sa vývoj počasia výraznejšie nezmení a posledná novembrová dekáda môže priniesť chladnejšie počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd