Počasie cez Vianoce: Toto sa vám páčiť nebude. Už vieme, aké počasie nás čaká cez sviatky

Peter Minárik

Do Vianoc nám zostáva už len niekoľko posledných dní a jedna z najčastejších otázok v meteorológii: "Aké počasie nás čaká cez Vianoce" už má svoju odpoveď a je veľmi nepravdepodobné, že by sa na tom malo ešte niečo zmeniť. Čo nás teda čaká cez tohtoročné Vianoce?

Dlhodobé predpovede počasia naznačovali, že tohtoročná zima bude priemerná až slabo nadpriemerne teplá. Napriek takýmto predpovediam to tak v uplynulých dňoch nevyzeralo a nevyzerá to tak ani teraz.

Naše územie sa aktuálne nachádza vo veľmi studenom vzduchu a súčasne počasie v tomto chladnom vzduchu ovplyvňuje tlaková výš, ktorá prináša na naše územie krásne, jasné počasie s celodennými mrazmi.

Teploty počas noci klesajú poriadne nízko. V dolinách a v kotlinách klesajú k -20 °C a tak by to malo byť aj nasledujúcu noc. Začiatok nového týždňa však so sebou prinesie zmenu v doterajšom charaktere počasia. Čo nás teda čaká?

Na Slovensku sa začne otepľovať

V nadchádzajúcich hodinách sa treba pripraviť na to, že počasie aj naďalej bude pod vplyvom tlakovej výše, ktorá prináša stabilné počasie. Stred tejto tlakovej výše sa však pohybuje a práve to prinesie pomerne výraznú zmenu v doterajšom charaktere počasia. Jej stred sa totiž usadí nad východnou Európou a do našej oblasti tak po jej zadnej strane začne prúdiť teplejší vzduch od juhozápadu, ktorý prinesie avizované oteplenie.

Pred nami je ešte veľmi chladný pondelok, ktorý prinesie na viaceré miesta nášho územia celodenný mráz. Maximálne teploty by sa mali pohybovať od -7 °C na severe po 0 °C na juhu územia. V najteplejších oblastiach nášho územia však nie je vylúčené, že sa teploty dostanú slabo nad bod mrazu.

Už v utorok budeme pociťovať príliv teplého vzduchu od juhozápadu. Teploty by mali stúpať počas dňa na -2 až +3 °C a zmiernia sa aj nočné mrazy. Potom však príde ešte výraznejšie oteplenie.

Pred Vianocami sa rozprší

Pár dní pred Vianocami, čaká naše územie veľmi výrazné oteplenie, ktoré so sebou prinesie teploty pohybujúce sa výrazne nad hranicou dlhodobého normálu. Maximálne teploty budú od štvrtka 22.12. stúpať na celom území nad nulu a v najteplejších oblastiach nebude mrznúť ani počas noci.

Do našej oblasti sa otvorí teplé, západné, morské prúdenie, ktoré prinesie do našej oblasti sychravé, upršané, no veľmi teplé počasie.

Vo štvrtok 22.12. a v piatok 23.12. bude na našom území prevládať prevažne upršané počasie s teplotami, ktoré sa počas dňa budú pohybovať od +1 do +9 °C.

Vianoce prinesú teploty až nad +10 °C

Na Štedrý deň by sme podľa aktuálnych predpovedí mali mať oblačné a upršané počasie na viacerých miestach a to vrátane hôr. Podľa dnešných predpovedí by teploty na Štedrý deň mali na našom území stúpať na +4 až +11 °C.

Vyzerá to teda tak, že ešte pred Vianocami dorazí na naše územie prvá vlna oteplenia, ktorá zatiaľ veľa zrážok neprinesie, no počas Vianoc sa otvorí teplejšie a vlhšie prúdenie, ktoré bude bohaté na zrážky, ale aj veľmi vysoké teploty.

Kvapalné zrážky sa dokonca očakávajú aj na našich horách. S najväčšou pravdepodobnosťou zažijeme ďalšie teplé Vianoce. Ako to bude vyzerať medzi sviatkami a ako to vyzerá s počasím na prelome rokov si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd