Počasie na Vianoce: Takto bude na Slovensku deň po dni

Peter Minárik

Tohtoročné Vianoce budú na Slovensku aj biele. Nebude to však platiť o celých Vianociach. Zatiaľ čo Štedrý deň bude nezvyčajne teplý, tak na Štedrý večer sa začne prudko ochladzovať a príde zima a sneženie. Takto to vyzerá deň po dni.

Už sa nezadržateľne blížia najkrajšie sviatky roka - Vianoce. Počasie na Vianoce na Slovensku je už dnes pomerne známe a takmer isté. Podľa aktuálnych vyhliadok to vyzerá, že tohtoročné Vianoce budú aj biele a zasnežené. Okrem snehu však prídu aj mrazy. Nebude to však platiť o celých Vianociach.

V týchto chvíľach do našej oblasti prúdi od juhozápadu pomerne teplý vzduch. Ten sa k nám dostáva medzi tlakovou výšou so stredom nad východnou Európou, ktorej jazyk sa tiahne až nad Afriku a tlakovou nížou, ktorej stred sa nachádza nad Severným morom a tiahne sa až nad Španielsko.

Takéto teplé počasie nás čaká až do Vianoc. Na oblohe tak bude veľa oblačnosti, bude hmlisto a vyskytovať sa bude aj mrholenie, či slabý dážď. Deň pred Štedrým dňom cez naše územie postúpi teplý front a prílev teplého vzduchu sa zvýrazní a vyvrcholí počas Štedrého dňa.

Počasie na Štedrý deň

Na Štedrý deň začne cez Slovensko postupovať studený front. Pred ním k nám vyvrcholí príliv teplého vzduchu. Štedrý deň začne upršaným počasím na mnohých miestach nášho územia. Na Štedrý deň bude mimoriadne teplo. Teploty vystúpia až na +4 až +10 °C.

Ako budeme usadať k štedrovečernému stolu, tak na Slovensku príde k zmene. Do Európy totiž začne prenikať studený vzduch, ktorý sa už večer začne prejavovať aj na našom území, no k výraznejšej zmene príde až v noci na 1. sviatok vianočný.

Po ceste na polnočnú omšu už budete pociťovať príliv studeného vzduchu až z oblasti Arktídy. Teploty začnú klesať aj pod bod mrazu a hranica sneženia začne na severe klesať až do najnižších polôh.

Počasie na 1. sviatok vianočný 

Na 1. sviatok vianočný nás čaká opäť oblačné počasie, no už naplno budeme na našom území pociťovať studený vzduch. Denné teploty sa budú pohybovať len do +5 °C, pričom na severe počítajte aj so slabým celodenným mrazom.

Počasie bude oblačné až zamračené a predovšetkým na severe bude snežiť. Sneženie sa očakáva aj v najnižších polohách.

Počasie na 2. sviatok vianočný

Aj naďalej bude nad Slovensko prúdiť studený vzduch. Denné teploty vystúpia len na -3 až +3 °C. Ráno sa očakáva na celom našom území mráz.

Na Štefana bude na oblohe naďalej veľa oblačnosti a na severe sa môžu vyskytovať aj snehové prehánky. Inde počítajte so zrážkami len výnimočne.

Počasie na Vianoce tak bude na Slovensku pestré. Zatiaľ čo Štedrý deň bude na blate, tak zvyšný vianočné dni by mali byť na ľade a predovšetkým na severe Slovenska aj na snehu. Zimné počasie by naviac aj podľa vyhliadok malo pokračovať aj po Vianociach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd