Počasie začína v Európe vystrájať! Prichádza lejak aj výdatné sneženie. Hrozia aj búrky

Peter Minárik

Zásadná zmena počasia prichádza do našej oblasti. V nadchádzajúcich hodinách udrú v Európe silné búrky, ako aj výdatné sneženie. To prinesie až desiatky centimetrov nového snehu. Aj Slovensko čaká zhoršenie počasia. Pripraviť sa treba predovšetkým na lejak.

Vplyv tlakovej výše, ktorá v uplynulých dňoch ovplyvňovala počasie v Európe, slabne a k moci sa dostáva studený front spolu s prehlbujúcou sa tlakovou nížou. Po pokojnom charaktere počasia čaká Európu vyčíňanie počasia.

Zatiaľ čo v oblasti Stredomoria budú vyčíňať silné búrky a nárazový vietor, tak Alpy sa musia pripraviť na výdatné sneženie. Nepriaznivé počasie neobíde ani Slovensko. Nás čaká predovšetkým výdatnejší dážď.

Prídu búrky a výdatné sneženie

Už v noci začne počasie v Európe ovplyvňovať studený front, ktorý sa začne presúvať od západu smerom na východ. Súčasne sa na tomto studenom fronte bude v oblasti severného Stredomoria prehlbovať tlaková níž, ktorá prinesie do Európy ďalšie zhoršenie počasia.

V týchto chvíľach sa už pomerne intenzívne búrky vyskytujú v severnom Stredomorí, pri hraniciach s Talianskom a na juhu Francúzska. Udreli tu už desiatky tisíc bleskov a ďalšie desiatky tisíc udrú v nadchádzajúcich hodinách.

Búrky sa budú v piatok vyskytovať vo Francúzsku, v Taliansku, v Chorvátsku, v Slovinsku, ale popoludní hrozia aj v Rakúsku. Búrky by mali byť sprevádzané predovšetkým výdatnejšími zrážkami.

Zatiaľ čo v týchto oblastiach bude mimoriadne búrlivo, tak alpskú oblasť čaká výdatné sneženie. Hranica sneženia by mala ležať nad 1000 metrov nad morom, čo je pomerne nízko. Už v piatok dopoludnia spôsobí sneh v Alpách poriadne problémy.

Výdatné sneženie čaká Alpy aj počas celého piatku. Ustávať by malo až v piatok večer a do tej doby prinesie výdatné úhrny. Podľa modelových predpovedí by mohlo v Alpách napadnúť za 24 hodín aj viac ako 40 cm snehu.

očakávaná výška nového snehu, zdroj: CHMU
očakávaná výška nového snehu, zdroj: CHMU

Slovensko čaká lejak

Zhoršenie počasia nastane v nadchádzajúcich hodinách aj na našom území. Už v piatok dopoludnia začne na západe pomerne výdatne pršať. Intenzívne zrážky sa očakávajú predovšetkým v piatok popoludní.

Zrážky sa v noci na sobotu rozšíria aj smerom na východ, no najvýdatnejšie zrážkové úhrny sa očakávajú práve na západnom Slovensku. Tu by mohlo spadnúť až okolo 30 mm zrážok.

Slovensko tak v nadchádzajúcich hodinách čaká výdatný lejak, no západne od nás budú na tom ešte horšie. Čakajú sa búrky a v Alpách aj výdatné sneženie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd