Počet obetí orkánu sa zvýšil na 9. Takto pustošil počas noci

Veronika Sádovská

Po hurikáne YLENIA teraz ZEYNEP spôsobuje škody a nebezpečné počasie zatiaľ hlavne v Nemecku. Majú za sebou kritickú noc.

Od piatkového popoludnia spôsobil orkán ZEYNEP škody, pri ktorých zasahovali stovky hasičov a záchranárov. Hlásené sú aj zranenia a aktuálne 9 úmrtí. Obzvlášť kritické to bolo v Nemecku dnes v noci.

Len hasiči v Berlíne počas tejto noci zasahovali 800-krát. „Celú noc sme mali rušno," povedal v sobotu ráno hovorca hasičov. Išlo však najmä o menšie akcie, zranený počas noci neboli.

Najvyššia rýchlosť vetra v celom Berlíne bola nameraná v Dahleme s rýchlosťou 108 km/h. Hlavne v južnej časti mesta bolo mnoho vyvrátených stromov.

Z kostolnej veže počas búrky v Gronau pri Hildesheime odletela medená platňa s hmotnosťou približne 80 kilogramov a zasiahla dom asi o 80 metrov ďalej. Ďalšie platne veľké približne tri krát tri metre stále hrozí, že sa odlomia.

Vyše 200 ľudí, ktorí uviazli na hlavnej stanici v meste Hannover už previezli autobusy. Železničná doprava je veľmi obmedzená, kvôli popadaným stromom. Mnohí cestujúci nočnými vlakmi v nich ostali uviaznutí. 

Pri jednej nehode sa vylialo aj 400 l nafty. Podľa polície sa v dôsledku búrky uvoľnil základ dopravnej značky pri Hildesheime. Značka sa odlomila a spadla na vozovku. Vodič návesu sa tomu už nedokázal vyhnúť a prešiel cez zvodidlá.

Búrky spôsobili aj rozsiahle povodne. v Hamburgu museli ľudí uviaznutých v autách evakuovať na člnoch.

Orkán má zatiaľ 9 obetí, z toho tri z nich sú z Nemecka. Tri obete hlási aj Holandsko a Veľká Británia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd