Pokojné počasie vystrieda chaos: Chlad, sneh, búrky, vietor, krupobitia aj tornáda

Veronika Salayová

Po relatívne pokojných dňoch, niekde až týždňoch, dnes čaká Európu veľmi nepriaznivé počasie. Mnohé krajiny západnej, strednej a južnej Európy sa pripravujú na príchod veľmi chladného počasia, ktoré so sebou prinesie množstvo zrážok, silný vietor a miestami aj nebezpečné sprievodné javy. 

Počas noci začal počasie v Európe ovplyvňovať studený front, ktorý sa bude v priebehu dňa presúvať od západu smerom na východ. Súčasne sa na tomto studenom fronte bude v oblasti severného Stredomoria prehlbovať tlaková níž, ktorá prinesie do Európy ďalšie zhoršenie počasia.

Dnes čaká veľmi nepriaznivé počasie najmä Stredomorie a Taliansko, ale aj Nemecko, Švajčiarsko a Rakúsko, kde bude nepriaznivé počasie najmä v Alpách.

Ochladenie, sneh aj lejaky

Prílev veľmi studeného vzduchu spôsobí, že hranica sneženia klesne v priebehu piatka v údoliach na severnej strane Álp až na 1000 m n. m. Väčšina snehu sa počas dnešného dňa zhromaždí na hlavnom alpskom hrebeni, kde napadne 30 až 60 centimetrov čerstvého snehu.

Okrem sneženia na horách spadne v nižších polohách severného Talianska, Švajčiarska a južného Rakúska veľké množstvo zrážok, a to až okolo 60 l/m2 za 24 hodín. 

Avšak vo východnom Tirolsku a hornom Korutánsku môže spadnúť až 100 l/m2 a v Karnských Alpách, ktoré ležia na hranici medzi Rakúskom a Talianskom, to môže byť dokonca až 150 l/m2. Navyše bude fúkať aj veľmi silný vietor, ktorý môže spôsobovať chaos najmä na cestách. 

Počasie sa vyzúri najmä na Malte

Veľmi nepriaznivé počasie čaká dnes aj Taliansko. Už počas včerajšej noci vyčíňali v Stredomorí a v Taliansku veľmi silné búrky, ktoré preniesli takmer 50-tisíc bleskov. Zrážky boli natoľko výdatné, že mnohé talianske mestá v Ligúrii a Lombardsku sa v noci ocitli pod vodou. 

Vplyvom prehlbovania tlakovej níže v severnom Stredomorí čaká veľmi nebezpečné počasie najmä Maltu. Najsilnejšie prejavy búrok budú na Malte v sobotu v skorých ranných hodinách, kde je aj veľká pravdepodobnosť vzniku tornád. Maltu tak čakajú dva dni extrémnych búrok s krupobitím, prívalovými zrážkami a s možnými tornádami. 

Čo sa týka Slovenska, nás, našťastie, takéto extrémne prejavy počasia dnes ani zajtra nečakajú. Na našom území sa zmena prejaví ochladením a príchodom zrážok, ktoré môžu byť aj výdatnejšie. Najvýraznejšie zrážkové úhrny nás dnes čakajú na západe Slovenska, kde by mohlo spadnúť okolo 30 mm zrážok. Viac o vývoji počasia nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd