Polárna žiara na Slovensku: Kde ju bude možné počas víkendu pozorovať?

Peter Minárik

Zo Slovenska bude možné pozorovať úžasnú polárnu žiaru. Udalosť, ku ktorej nedochádza tak často bude možné pozorovať v dôsledku výraznej slnečnej erupcii. Z ktorých miest nášho územia bude polárna žiara najviditeľnejšia?

Počas včerajšieho dňa došlo na Slnku k výraznej slnečnej erupcii. Nabité častice v týchto chvíľach smerujú k Zemi. Ich putovanie k našej planéte trvá obvykle 2 až 3 dni a dorazia tak na našu planétu najskôr v sobotu popoludní. To môže vyvolať geomagnetickú búrku.

Zatiaľ čo tá vzbudzuje pozornosť predovšetkým v energetike a v kozmickom sektore, ktorý musí počítať aj s nástrahami, tak väčšinu ľudí zaujíma predovšetkým úžasné vesmírne divadlo v podobe polárnej žiary, ktorú bude možné pozorovať aj z našich končín.

Jedna zo silnejších búrok

Vysokoenergetické častice po silnej slnečnej erupcii putujú k našej planéte. Ako vysvetľuje aj reportáž stanice NBC, tak kladne nabité častice dorazia v priebehu zajtrajšieho dňa.

Okrem porúch v energetike, či problémov v kozmickom sektore, ktorý často trápia geomagnetické búrky vytvárajú slnečné erupcie aj polárnu žiaru. Tá je viditeľná predovšetkým zo severných zemepisných šírok, no keď je slnečná erupcia silná, tak polárna žiara môže byť viditeľná aj v iných častiach Európy.

Bude možné vidieť polárnu žiaru?

V prvom rade však treba poznamenať že polárna žiara, ktorú bude možné pozorovať aj z našej oblasti sa celkom určite nevyrovná intenzite polárnej žiary, aká sa vyskytuje v Arktíde. Polárnu žiaru môže byť pre neskúseného pozorovateľa ťažko alebo nemožné vidieť voľným okom. Pre fotografov, ktorí vyhľadajú vhodné podmienky a miesto však môže byť sledovanie polárnej žiary fascinujúce.

Stojí za to mať na pamäti, že polárna žiara u nás nebude viditeľná stále. Má šancu objaviť sa niekoľko minút až niekoľko desiatok minút, no nevie sa, kedy presne. Podobne je to aj s intenzitou. Tá sa udáva tzv. Kp-indexom, ktorý sa očakáva až na úrovni 7. No tento index môže byť v konečnom dôsledku nižší, ale aj vyšší.

Kde najlepšie pozorovať polárnu žiaru?

Na to, aby ste mohli pozorovať polárnu žiaru vám nestačí zájsť pred váš dom, či byt. Bráni tomu silné svetelné znečistenie. Za polárnou žiarou nestačí ísť ani mimo mesto, treba sa vydať skôr do tmavších a vyššie položených miest.

Pozorovania by sa mali vykonávať z čo najtmavšieho miesta, aby svetlo z mestského osvetlenia nebránilo obdivovaniu farieb, ktoré sú tak ťažko viditeľné. Polárna žiara, ak sa objaví, je nízko nad severným horizontom.

Najideálnejšie podmienky pre sledovanie zo Slovenska sú zo severných regiónov Slovenska, predovšetkým zo Žilinského kraja, kde bude Kp-index najvyšší. Medzi ideálne oblasti patrí oblasť Tatier, či Malej alebo Veľkej Fatry. Počasie bude aj vplyvom aktuálne prebiehajúceho babieho leta ideálne. Cez víkend nás totiž čaká jasné počasie.

Najvhodnejší čas na pozorovanie polárnej žiary bude v sobotu po 19:00. V nedeľu po 1:00 začne šanca vidieť polárnu žiaru výraznejšie klesať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd