Pondelok prinesie horúčavy. Večer ich však ukončia búrky a dážď

Peter Minárik

Počasie sa už o niekoľko hodín na našom území výraznejšie zmení. Na vine je front, ktorý v priebehu pondelka začne postupovať cez naše územie. Tento front sa postará o ukončenie horúčav, ktoré aktuálne sužujú naše územie.

Slovensko už niekoľko dní sužuje vlna horúčav, ktorá sa tu vyskytuje od začiatku predchádzajúceho týždňa. Táto vlna horúčav priniesla na naše územie niekoľko rekordov, pričom pokorený bol aj mesačný júnový rekord.

Pred nami je ešte jeden veľmi horúci deň. V pondelok večer cez naše územie začne postupovať studený front, ktorý ukončí aktuálnu vlnu veľmi vysokých teplôt.

Pondelok ešte až +37 °C

Počasie v našej oblasti aj naďalej ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad Balkánom a po jej okraji prúdi do našej oblasti veľmi teplý vzduch od juhu.

Príliv tohto teplého vzduchu vyvrcholí v pondelok pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý sa počas dňa dostane nad Poľsko, Česko a nad Rakúsko.

Pondelok prinesie na Slovensko slnečné počasie s tropickými teplotami. Na viacerých miestach vystúpia teploty nad hranicu +30 °C, pričom v južnej polovici Slovenska sa budú teploty pohybovať okolo +35 °C. V najteplejších lokalitách nášho územia sa môžu teploty vyšplhať až k hodnote okolo +37 °C.

Večer príde front so zrážkami

Medzitým, ako na našom území bude vrcholiť vlna horúčav, tak nad Českom a Rakúskom sa začnú vytvárať búrky na studenom fronte, ktorý počasie na Slovensku začne ovplyvňovať vo večerných hodinách.

Prvé prehánky, či búrky sa môžu vyskytnúť ešte v druhej časti popoludnia najmä v severnej polovici Záhoria. To hlavné nás však čaká až večer okolo 20:00.

Od západu z Rakúska sa nad západné Slovensko začne nasúvať rozsiahle zrážkové pole, na čele ktorého sa budú vyskytovať aj búrky.

Zrážky by sa mali počas noci na utorok presúvať zo západného Slovenska smerom nad stredné Slovensko. Tu sa postup frontu spomalí. V utorok sa tak nad stredným Slovenskom začne vytvárať ďalšia vlna búrok.

Počasie tak na Slovensku avizuje zmenu. Pred nami je tak posledný, veľmi horúci deň. V utorok čakajú tropické horúčavy už iba východné Slovensko. Od stredy potom teploty na našom území nepôjdu nad úroveň +30 °C. Viac o situácii na ďalšie dni sa dozviete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd