Pondelok prinesie na Slovensko ďalšiu sériu búrok

Peter Minárik

Naše územie počas pondelka zasiahnu pomerne výrazné búrky, ktoré budú sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi. Priniesť môžu prívalové zrážky aj krúpy. Nebezpečným sprievodným javom však bude aj silný nárazový vietor, ktorý sa čaká.

Máme za sebou pomerne krásny, slnečný víkend, ktorý priniesol teploty stúpajúce až k hranici +30 °C. S výnimkou ojedinelých prehánok a búrok v Banskobystrickom kraji, ktoré sa vyskytli v sobotu sa zrážky na našom území nevyskytli.

Začiatok týždňa však prinesie na naše územie zmenu v doterajšom charaktere počasia. Nad naše územie totiž postúpi studený front, na čele ktorého sa budú vyskytovať búrky a tie môžu byť aj intenzívnejšie. Front prinesie dve vlny búrok, pričom nás zasiahne až tá druhá.

Počas pondelka treba na našom území počítať s búrkami, ktoré budú sprevádzané prívalovými zrážkami a silným nárazovým vetrom.

Prvá vlna búrok zasiahne našu oblasť ráno

Búrkový systém sa z Nemecka začne počas ranných hodín presúvať cez Rakúsko a Česko ďalej smerom k východu. Zatiaľ čo v Rakúsku sa budú búrky vyskytovať len ojedinele, tak v Česku už pôjde o početnejšie búrky.

Tento búrkový systém sa dopoludnia dostane k našim hraniciam, kde sa začne rozpadať. Na naše územie prinesie zrážky skutočne len výnimočne. Naše územie zasiahne druhá vlna búrok, ktorá sa začne vytvárať v popoludňajších hodinách.

Búrky prinesú silný vietor

Okolo 13:00 sa očakáva nad východným Rakúskom a nad Moravou vznik prvých búrok. Tie by v nasledujúcich minútach mali postupovať nad západné a severozápadné Slovensko a následne nad ďalšie oblasti nášho územia.

Počas popoludňajších hodín sa postupne zrážky presunú cez celé naše územie smerom nad východ a pri ich postupe treba počítať so silným nárazovým vetrom.

Ten môže pred búrkami dosahovať nárazy o sile až cez 20 m/s. Takýto silný vietor môže na našom území spôsobovať materiálne škody, a tak si treba dať pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd