POTVRDENÉ: Apríl 2018 bol najteplejší v histórii meraní

Peter Minárik

Ak sa Vám tohtoročný apríl zdal nezvyčajne teplý, tak je to skutočne tak. Tohtoročný apríl bol najteplejší v histórii meteorologických meraní nielen u nás, ale aj v ďalších okolitých krajinách.

Našu oblasť zasiahlo v apríli mimoriadne teplé počasie. Podľa vyhodnotení z klimatologických staníc SHMÚ sa priemerná aprílová teplota na našom území pohybovala od +11 °C na severe po +16 °C na juhu západného Slovenska. Priemerná teplota tak bola o 4,5 až 6,5 °C vyššia ako je dlhodobý priemer z rokov 1981 až 2010. 

V Hurbanove bola tohtoročná priemerná aprílová teplota najvyššia. Dosiahla +16,2 °C, čím bol prekonaný doteraz najteplejší rok 2009 s priemernou teplotou +15,5 °C.

Teplo aj v okolitých krajinách

Najteplejší apríl v histórii oficiálne potvrdili poľskí, nemeckí aj rakúski meteorológovia.

Priemerná aprílová teplota v Rakúsku bola až o +4,8 °C vyššia ako je priemer z rokov 1981 až 2010. V Nemecku bola priemerná teplota o +4,9 °C vyššia ako je dlhodobý normál. 

Teplý apríl však zaznamenali aj za oceánom. Napríklad v Argentíne taktiež zaznamenali historicky najteplejší apríl. 

Teplo bude naďalej

Vyhliadky počasia na máj naznačujú, že teplé obdobie bude pokračovať. Teploty až do konca tohto týždňa môžu prekračovať dokonca tropickú hranicu +30 °C. Teplotne nad priemerom by malo byť počasie minimálne do polovice mája.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd