Povodne poškodili vzácnu jaskyňu na Gemeri. Museli ju uzavrieť

Veronika Salayová

Nedeľňajšie búrky napáchali obrovské škody vo vzácnom jaskynnom systéme na Gemeri. Prívalová povodeň a následné škody boli v Domici také veľké, že jaskyňu museli pre verejnosť dnes uzavrieť. 

Nedeľňajšie búrky boli na našom území veľmi intenzívne a na viacerých miestach spôsobovali škody. Búrky sa „vyzúrili“ aj na Gemeri, kde následné lejaky poškodili vzácny jaskynný systém v Domici. 

Dnes po opadnutí vody zistili, že v jaskyňa je znečistená kalom a rôznymi nečistotami. Okrem znečistenia na mieste zistili ďalšie poškodenia.

Voda zničila aj chodník

„Z jedného z člnov na plavbe boli odplavené podlahové rošty. Vody občasného podzemného toku Styxu zlomili sintrovú hrádzu a poškodili jednu z vaní na kaskáde Rímskych kúpeľov, ktoré sú symbolom jaskyne,“ uviedol pre TASR riaditeľ Správy slovenských jaskýň ŠOP SR Ján Zuskin.

Výdatné zrážky sa v nedeľu popoludní začali zhromažďovať v okolí ponoru Domického potoka. Potok sa v krátkom čase upchal naplaveninami a nečistotami, čím došlo k vzdutiu vodnej hladiny a vytvoreniu jazera s hĺbkou do 3 metrov, ako informuje slovenská agentúra.

Voda okrem iného zničila aj asfaltový chodník v blízkosti vstupného areálu jaskyne. Cez poškodenú strechu areálu sa voda dostala aj do interiéru, kde poškodila dve miestnosti. 

Jaskyňu do odvolania uzavreli

Naďalej prebiehajú obhliadky, ktoré určia mieru poškodenia jaskynného systému. Do odstránenia nečistôt a opätovného sprístupnenia prehliadkovej trasy bude jaskyňa pre verejnosť zatvorená.

Jaskyňa Domica tvorí súčasť podzemného systému Baradla-Domica s dĺžkou viac ako 30 kilometrov, zapísaného do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Takmer osem kilometrov dlhý úsek pod územím Slovenska sa vyznačuje bohatým výskytom sinitrových štítov, archeologickými nálezmi aj početným druhovým zastúpením netopierov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd