Požiar v Chorvátsku dostali hasiči v noci pod kontrolu. Zhorelo 20 domov a niekoľko áut

Veronika Sádovská

Obrovský požiar, ktorý vypukol včera pri Šibeniku sa podarilo hasičom dnes dostať pod kontrolu. Spôsobil však veľké škody.

Požiar vypukol včera predpoludním v chorvátskom Šibeniku. Popoludní už zmohutnel a zasiahol aj blízke mestá a obce ako napríklad Zaton a Raslinu. 

Obyvateľom Zatona a Rasliny museli evakuovať či už pozemnou dopravou alebo loďou. Našťastie už v priebehu noci sa niektorí mohli vrátiť do svojich domovov.

Dnes popoludní sa už podarilo hasičom požiar dostať pod kontrolu. Podľa najnovších informácií je požiar síce stále aktívny pri meste Zaton, avšak nie je tam už otvorený oheň a hasiči pracujú na jeho sanácii.

Popoludní ešte hasili blízky les a okrajové časti, aby požiar úplne lokalizovali. Na jeho hasení sa dnes podieľalo vyše 350 hasičov so 110 kusmi hasičskej techniky a lietadlami.

Podľa informácií z chorvátskych médií požiar sa rozprestieral na ploche 3 300 hektárov. Prevažne zhorela tráva, les, ale aj poľnohospodárska pôda. Okrem toho zhorelo aj 20 domov a oheň zničil aj niekoľko áut.

V dôsledku nepriaznivých meteorologických podmienok je index nebezpečenstva lesných požiarov pre väčšinu územia Chorvátska vysoký a pre celú pobrežnú oblasť dokonca veľmi vysoký.

Hasiči pripomínajú občanom, aby sa správali zodpovedne, vyhýbali sa odhadzovaniu cigariet a ponechávaniu žeravých uhlíkov v blízkosti materiálov, ktoré sa môžu ľahko vznietiť.

Rovnako je dôležité už pri výskyte požiaru, nesťažovať zložkám prácu pri hasení tým, že sa bude civilné obyvateľstvo pohybovať v blízkosti požiaru za účelom fotografovania či nakrúcania hasičov pri práci. Ohrozenie seba či iných za popularitu na sociálnych sieťach nestojí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd